Belföld

Szülőket és egyetemistákat is átvertek a nyári táborokkal, nyomoz a rendőrség

Egy angliai bejegyzésű cég szervezte a programokat, amelyek után csak a pénzt szedték be.

Csalás miatt nyomoz a rendőrség azután, hogy egy angliai alapítású cég nyári táborokat, az ELTE hallgatóinak pedig munkát ígért. Az egyetemistáktól regisztrációs díjat kértek, a pénz elúszott. Egy soproni szabadidőközpontnak milliókkal tartoznak a szervező – írja az Origo.

A portál írta meg korábban, hogy közel 90 egyetemista kötött szerződést a táborokat meghirdető SDM Global Enterprise-szal. Ők nevelői munkára jelentkeztek, de fejenként 8 ezer forintos regisztrációs díjat is kértek tőlük. A meghirdetett táborok elmaradtak, az egyetemisták viszont hiába vártak a díj visszafizetésére. Végül 15-en feljelentést tettek.

Miután az Origo először beszámolt a botrányról, a táborszervező két hallgatónak visszaadta a regisztrációs díjat, egy szülőnek pedig a táborra befizetett 35 500 forintot, hogy ezzel próbálja meg lecsillapítani az érintetteket. Másokat viszont azzal fenyegetett, hogy szerződéskötéskor vállalták, hogy nem nyilatkoznak a táborok ügyeiről a sajtónak, és pert is kilátásba helyezett.

A Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor 4,5 millió forintos kötbért kér számon a szervezőktől, akik három turnusban is helyet foglaltak, majd csak jóval a kikötött visszalépési határidő után közölték, hogy mégsem tartják meg a programjukat. A felszólító levelekre még csak nem is válaszoltak.

A szervező cég vezetője Stephen D. Miltonként mutatkozott be, az ELTE-n a hallgatói önkormányzat közvetítésével kínált nevelői állást a hallgatóknak. Aztán elmaradtak a beígért felkészítő órák, a HÖK pedig kihátrált. Az Angliában bejegyzett céget egyébként a Future Generations International Youth and Children’s Organization magyarországi tagjaként mutatták be, ilyen szervezetnek azonban nyoma sincs az interneten.

A károsultak közül többen Stephen D. Miltont Dömötör Istvánnal azonosították. A céges dokumentumok is arra utalnak, hogy az SDM Global Enterprise-t Dömötör István és az élettársa alapította. Az ő nevéhez egyébként nyolc, felszámolás vagy kényszertörlés alatt álló magyar cég köthető, itthon hat évre eltiltották a cégvezetéstől is, ez magyarázhatja az angliai cégalapítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik