Belföld

Jelentősen több pénzt kapnak a kórházak

Augusztus elsejétől emelkedik az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege, a kórházaknak nem fogja megérni "feleslegesen" benntartani a beteget.

A 150 ezerről 180 ezer forintra emelt összegű finanszírozás az augusztusi teljesítmények elszámolása után, októberben lesz az intézmények számláján. Változás lesz az is, hogy az eddig külön soron érkező béremeléseket beépítik a súlyszámba, emellett belső átcsoportosításokat is végrehajtanak a különböző kezelések alapján kialakított homogén betegségcsoportokhoz (hbcs) tartozó pontértékeknél.

Utóbbira azért volt szükség, hogy megszabadítsák a kórházakat azoktól az ellátásoktól, amelyek nem feltétlenül igényeltek kórházi bennfekvést, de az ezekért kapott finanszírozásból tudták kigazdálkodni a nagyobb értékű beavatkozásokat.

Az esetfinanszírozás átalakításánál a műtétes, nagy költségigényű eljárások kapnak nagyobb pénzügyi fedezetet, így a kórházaknak nem éri majd meg “feleslegesen” benntartani a beteget.

A rendszer zökkenőmentes bevezetésére idén majdnem 3 milliárd, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre – mondta el korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik