Gazdaság
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(430x286).jpg (Array)

Varga: a Brexit fontos figyelmeztetés

24.hu
24.hu

2016. 07. 12. 14:15

Nagy-Britannia unióból történő kilépése fontos figyelmeztetés – ismertette Varga Mihály a magyar kormány álláspontját az Európai Unió pénzügyminisztereinek mai, brüsszeli tanácskozásán. A Brexitről tartott népszavazást követő első Ecofin-ülés a tárcavezető szerint világossá tette: erős és szuverén nemzetgazdaságok tehetik ismét versenyképessé Európát.
Korábban a témában:

A jelenleg Magyarországon működő mintegy háromezer brit cég továbbra is hazánkban kívánja folytatni tevékenységét – tájékoztatott Varga Mihály kiemelve, hogy az Európai Bizottság és a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítményét a Brexit összességében mintegy 0,3-0,4 százalékkal mérsékelheti az elkövetkező években.

Magyarország Egyesült Királysággal szembeni külkereskedelmi többlete a GDP 1,6 százalékát teszi ki, továbbá a közvetlen kivitelünk aránya a teljes exportunkhoz viszonyítva 4 százalék. A kedvezőtlen hatások elsősorban az exportáló vállalatokat érintenék – mutatott rá a magyar szakminiszter.

Számba vették a teendőket

A tanácskozáson részt vevő pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a Brexit kedvezőtlen hatásait kivédendő javítani kell a bankrendszer hatékonyságát, illetve az egyes nemzetgazdasági jellemzőket jobban figyelembe kell venni a stratégiai célok kialakításakor.

Ezzel összefüggésben fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat, és előtérbe helyezni az egyenlőtlenségi hatásokat, a beruházási akadályok lebontását, valamint javítani kell a költségvetési keretrendszeren – ismertette az Ecofin álláspontját a tanácskozást követően Varga Mihály.

Varga üdvözli

Az ülésen megvitatták a pénzügyminiszterek tanácsának idei második félévi munkaprogramját is. Július 1-jétől Szlovákia látja el az unió elnökségét – emlékeztetett Varga Mihály megemlítve, hogy a brit EU-referendumot követő helyzetben Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Tanácsban folyó munka az uniós állampolgárokat leginkább foglalkoztató kihívások kezelésére, illetve a tagállamokat tömörítő kezdeményezések továbbvitelére fókuszáljon.

Ennek kapcsán Magyarország üdvözli, hogy a szlovák elnökségi prioritások közé bekerült a fenntartható migrációs és menekültpolitika, a külső határok védelme, valamint a schengeni térség megerősítése.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.