Gazdaság

Varga: a Brexit fontos figyelmeztetés

Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Varga-Mihaly(70b762bf-4199-4f23-954e-44408de472dc)(210x140).jpg (Array)
Nagy-Britannia unióból történő kilépése fontos figyelmeztetés – ismertette Varga Mihály a magyar kormány álláspontját az Európai Unió pénzügyminisztereinek mai, brüsszeli tanácskozásán. A Brexitről tartott népszavazást követő első Ecofin-ülés a tárcavezető szerint világossá tette: erős és szuverén nemzetgazdaságok tehetik ismét versenyképessé Európát.

A jelenleg Magyarországon működő mintegy háromezer brit cég továbbra is hazánkban kívánja folytatni tevékenységét – tájékoztatott Varga Mihály kiemelve, hogy az Európai Bizottság és a nemzetgazdasági tárca előrejelzése szerint a magyar gazdaság teljesítményét a Brexit összességében mintegy 0,3-0,4 százalékkal mérsékelheti az elkövetkező években.

Magyarország Egyesült Királysággal szembeni külkereskedelmi többlete a GDP 1,6 százalékát teszi ki, továbbá a közvetlen kivitelünk aránya a teljes exportunkhoz viszonyítva 4 százalék. A kedvezőtlen hatások elsősorban az exportáló vállalatokat érintenék – mutatott rá a magyar szakminiszter.

Számba vették a teendőket

A tanácskozáson részt vevő pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a Brexit kedvezőtlen hatásait kivédendő javítani kell a bankrendszer hatékonyságát, illetve az egyes nemzetgazdasági jellemzőket jobban figyelembe kell venni a stratégiai célok kialakításakor.

Ezzel összefüggésben fel kell gyorsítani a strukturális átalakításokat, és előtérbe helyezni az egyenlőtlenségi hatásokat, a beruházási akadályok lebontását, valamint javítani kell a költségvetési keretrendszeren – ismertette az Ecofin álláspontját a tanácskozást követően Varga Mihály.

Varga üdvözli

Az ülésen megvitatták a pénzügyminiszterek tanácsának idei második félévi munkaprogramját is. Július 1-jétől Szlovákia látja el az unió elnökségét – emlékeztetett Varga Mihály megemlítve, hogy a brit EU-referendumot követő helyzetben Magyarország fontosnak tartja, hogy az Európai Tanácsban folyó munka az uniós állampolgárokat leginkább foglalkoztató kihívások kezelésére, illetve a tagállamokat tömörítő kezdeményezések továbbvitelére fókuszáljon.

Ennek kapcsán Magyarország üdvözli, hogy a szlovák elnökségi prioritások közé bekerült a fenntartható migrációs és menekültpolitika, a külső határok védelme, valamint a schengeni térség megerősítése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik