Belföld
Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd

A BBC is belerúgott egyet a magyar hatóságokba

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2016. 07. 14. 21:02

Rendőrök és katonák tízezrei tartják fel a szerb-magyar határnál a migránsokat - írja a BBC.
Korábban a témában:

Július 5-e előtt átlagosan napi 130 ember jutott át a kerítésen, de az új törvény lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy nyolc kilométerrel a kerítés után is visszatoloncolják a menekülteket. A gyakorlatban akár Budapestről is megtehetik azt – olvasható a cikkben.

A menekültek visszaküldését többnyire éjszaka végzik el, általában a kerítés kapuin, vagy rosszabb esetben azok felett.

A helyzet egyre rosszabb szerb oldalon, ahol a 37 fokos hőségben több mint ezer – többségében afgán, szír vagy iraki – bevándorló várakozik arra, hogy legálisan Magyarországra léphessen a horgosi vagy a kelebiai tranzitzónán keresztül.

Horgos, 2016. július 11.
Migránsok a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: MTI

A BBC riportjából kiderül, reggelente hosszú sorok állnak a két csap előtt – ami 850 embert szolgál ki ivóvízzel – és mindössze tizenkét WC-t helyeztek el ennyi emberre.

Múlt héten megfulladt egy tízéves kisfiú, miközben a közeli tóban mosta ruháit. Anyja többi gyermekével szomorúan jár-kel azóta a táborban, senkihez sem szól. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelenleg a szerb és a magyar hatóságokkal egyeztet, hol hamvaszthatják el a holttestet.

Simon Ernő, az UNHCR szóvivője a BBC-nek azt mondta, a tranzitzónákat száz férőhelyesre tervezték a magyar hatóságok, ami mostanra kicsinek bizonyul.

Próbáljuk sürgetni őket, hogy növeljék a befogadási kapacitást, mert jelenleg embertelen körülmények közt élnek a menekültek.

A BBC munkatársa beszélt olyan menekültekkel, akiket bántalmaztak a magyar rendőrök.

Horgos, 2016. július 11.
Migránsok az ideiglenes mûszaki határzár mellett a szerb-magyar határ közelében, Horgosnál 2016. július 11-én. A határ szerbiai oldalán az Európai Unió nyugati államaiba igyekvõ több száz migráns táborozik arra várva, hogy valahogyan bejusson Magyarországra.
MTI Fotó: Molnár Edvárd
Fotó: MTI

Az afganisztáni Samir szerint a rendőrök ütötték-verték őt, amikor feladta magát, miután négy napja kóborolt víz nélkül Magyarországon. Mint mondta, paprikaspay-vel fújták le, majd visszadobták Szerbiába, hogy “megtanulja a leckét”.

Számos esetben diagnosztizálunk traumát, ami az erőszakos bántalmazás következménye lehet

– fogalmazott Momcilo Djurdjevic, az Orvosok Határok Nélkül egyik munkatársa.

Faisal Sarwary két hete táborozik Horgoson apjával, anyjával és négy lánytestvérével. A BBC-nek elmondta, Belgrádban embercsempészek felajánlották nekik, hogy Magyarországon keresztül Ausztriába szállítják őket, de nem fogadták el az ajánlatot, mondván:

Türelmeseknek kell lennünk, hogy legálisan léphessük át a határokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.