Belföld

Parlagi sasokat mérgezett meg egy hivatásos vadász Bács-Kiskunban

parlagi-sas(960x640).jpg (parlagi sas, )
parlagi-sas(960x640).jpg (parlagi sas, )

Bíróság elé állítanak hamarosan egy vadászt és társát, miután idegméreggel parlagi sasokat és rókákat pusztítottak el Bács-Kiskunban. Az ügyben most emeltek vádat, az érintetteknek természetkárosítás több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt kell felelniük.

A vádirat szerint a 39 éves városföldi férfi tanyájának környékén elszaporodtak a baromfit és egyéb háziállatot károsító vadak, rókák, ezért ismerősétől, az 55 éves – szintén városföldi – hivatásos vadásztól kért segítséget. A vadász 2015. február közepén egy szatyorban olyan tojásokat vitt neki, amelybe előzőleg – az ismerőse tudtával – karbofurán hatóanyagot, vagyis idegmérget fecskendezett. A szer a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Forgalmazása és felhasználása egyébként 2008 óta tilos.

A mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben tették ki. Egy róka evett belőlük és elpusztult. Teteméből fogyasztott egy másik róka is, őt szintén megölte a méreg. Ezután két parlagi sas is evett a tetemekből. Az ügyészség tájékoztatása szerint az állatok különös szenvedés mellett pusztultak el.

A parlagi sasok fokozottan védettek. Egyikük egy jeladóval ellátott példány volt, aki a „Remény” nevet kapta. Európai állománya mindössze 220 párból áll, amelyből 150 pár Magyarországon él. A mérgezésben elpusztult két sas egy párt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A kihelyezett mérgezett tojások környezetében abban az időben további nyolc, jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így a vádlottak az állomány fennmaradását veszélyeztették.

Ha bűnösnek találják őket,  1től 7,5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek, ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik