Belföld

A Parlamentben megy neki a PM a Liget-törvénynek

Az ellenzéki párt szerint vállalkozási vagyonná tették a közparkot, és aljas manipuláció folyik a Ligetvédők ellen.

Rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez a Városligetben történtekkel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea.

Szabó a zuglói polgármester, Karácsony Gergely társaságában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön reggel a közparkban. A kerület vezetője azt mondta: jogellenes volt a Ligetvédők elleni szerdai rendőri fellépés. Szerinte a „ligeti csatában” két világkép ütközik – egy felesleges presztízsberuházástól védik az aktivisták az adófizetőket, és saját jogaikat is meg kell védeniük a „kopaszoktól”. Karácsony úgy vélte, az „ősbűn” a Liget-törvény, ami zárójelbe tette a jogállamot.

Megvárták őket a tüntetők

A szerda esti tüntetésről hat Ligetvédő-aktivistát vittek be a rendőrök. Főleg rendőri intézkedésnek való ellenszegüléssel vádolták meg őket. A tüntetők azt mondták, addig nem mennek el, amíg ki nem engedik őket, erre este 11 óra körül került sor.

Szabó Tímea elmondta: a Liget-törvény lehetővé teszi, hogy felesleges épületeket húzzanak fel. Ezzel a parkot gyakorlatilag vállalkozási vagyonná tették, és a kormány „mindenható” a beruházással kapcsolatban. Mindez ellentétes a jogalkotási gyakorlattal és az önkormányzati törvénnyel is, ezért hatályon kívül kell helyezni – mondta Szabó. Ennek érdekében kezdeményezi a rendkívüli parlamenti ülést, amihez az ellenzéki pártok együttműködésére is szükség van.

24.hu / Kaufmann Balázs
24.hu / Kaufmann Balázs

Még csütörtökön egyeztetnek a többi frakcióval, és azt remélik, az elkövetkező napokban, hetekben sor kerülhet az ülésre, amelynek összehívásához a képviselők egyötödére van szükség. A kezdeményezés nyomán nyilvánvalóvá válhat az is, melyik párt támogatja az „Orbán-gárdát”, és melyik áll az emberek oldalán – közölte. Kezdeményezik a kiemelt projektekről szóló törvény módosítását is, szeretnék, ha minden zöldterület kikerülne ennek hatálya alól.

Nem lehet hagyni, hogy Orbán eszement cirkuszai épüljenek meg közpénzből

– mondta Szabó Tímea.

Karácsony Gergely azt mondta, a Liget-törvényt minden ellenzéki párt elutasította, így most sincs okuk kételkedni abban, hogy támogatni fogják kezdeményezésüket. Kitért arra is, hogy a Fidesz „drogtanyáról” beszél, miután a rendőrök azt állították, kábítószer-fogyasztásra utaló nyomokat találtak a Ligetvédők kiürített táborában. Azt mondta: órákkal később „drogot kiáltani” nem más, mint aljas manipuláció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik