Belföld

Időjárás: Ne most menjen nyaralni!

Már ha ez Önnek sütkérezést jelent a vízparton. Vagy nem szereti az esőt és szelet.

Az elmúlt időszakban a Földközi-tenger és Afrika térségéből érkezett meleg okozott hazánkban forróságot, akár 35 fok feletti hőmérsékletet. Pár napja már elviselhetőbb az idő, egy északnyugat felől érkező hidegfront pedig szerdán véget vetett a 30 feletti fokok uralmának. Csütörtökön országszerte még a legmelegebb, délutáni órákban sem mérhetünk többet 23-27 Celsius-foknál.

Hétvégéig viszont emelkedik a hőmérséklet, újabb déli áramlás hoz újabb kánikulát. A jövő hét közepén újabb hidegfront éri el Magyarországot, a jelenlegi modellszámítások szerint ismét esik majd a hőmérséklet, intenzív záporok-zivatarok alakulhatnak ki – tudtuk meg Berceli Balázs meteorológustól, az Időkép.hu munkatársától.

Hullámvasút a természet rendje

Az elmúlt egy hónap, és a következő napok időjárását figyelve szépen kirajzolódik egy “hullámvasút”, vagyis hogy 7-10 naponként szinte menetrend szerint jelentkezik egy-egy hidegfront. Erről a periodikus változásról itt írtunk bővebben

Berceli Balázs elmondta, ha csak nincs a Kárpát-medence fölött az északnyugati hideg levegőt blokkoló időjárási helyzet, erre a természetes ciklikusságra, az “enyhülésre” mindig számíthatunk. Amennyire most meg lehet állapítani, a következő 8-10 napban nem alakulnak ki olyan körülmények, amelyek hosszan tartó kánikulát okoznának.

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kánikulaimádók még várjanak a nyaralással

Ez abból a szempontból jó hír, hogy a tavalyi másfél-kéthetes, gyötrő kánikulát most egy ideig még megússzuk, ám a vízparti aszalódást kedvelőknek nem ezek a napok jelentik majd az álomnyaralást.

Főleg, hogy bár ez a hét csapadékmentesnek ígérkezik, péntekig a szél is elcsendesül, de jövő kedd-szerda magasságában komoly esélye van intenzív záporok, zivatarok, erős széllökések, jégeső kialakulásának. Ez persze nem azt jelenti, hogy sárban tocsog majd az ország, ezek a felhőszakadások ilyenkor lokálisak, néhány, legfeljebb néhány 10 négyzetkilométeres területet érintenek – emeli ki a meteorológus.

Szokatlanul hűvös hajnalok

Ha úgy vesszük, ez a “normális” magyarországi júliusi időjárás: nappal, a legmelegebb időszakban 30 fok körüli hőmérséklet, ami hajnalra 17-18 fokra csökken.

Ha most megnézzük az előrejelzést, csütörtökön 14, pénteken 13 fokra hűl a levegő reggelre, ami bizony hűvös. Főleg, ha valaki a szabadban táborozik.

Ennek oka, hogy a hidegfront elvonultával száraz levegő érkezik térségünkbe. Minél kevesebb nedvességet tartalmaz a levegő, annál inkább “szökik” rajta keresztül a talajmenti meleg, ahogy lemegy a Nap. Pénteken ráadásul a szél is jelentősen veszít erejéből, így nincs, ami keverje a levegő hideg és meleg rétegeit, ezzel pedig kisebb mértékű lehűlést eredményezzen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik