Belföld

Félmilliárdos áfacsalás a Balatonnál

A számlaláncot irányító balatonboglári vállalkozó Kínából hozatott világítástechnikai termékeket, amelyek papíron be sem érkeztek Magyarországra. Az árut Szlovákiában vámoltatták idegen cégeken keresztül, így a magyar vevő nem fizetett áfát.

A csalásban részt vevő cégek fiktív számlák és fuvarlevelek felhasználásával azt a látszatot keltették, mintha a termékeket adták-vették volna egymás között. Valójában az áru egy Balaton környéki raktárba került, és sosem cserélt gazdát, csupán “fantom árukészletként” hátteret biztosított egy csalásra szervezett számlaláncolathoz.

Az ügyben tíz gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést költségvetési csalás, magán- és közokirat-hamisítás, valamint a számvitel rendjének megsértése miatt. A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói tizenötezer oldalas nyomozati anyagot továbbítanak a Fővárosi Főügyészségnek.

A pénzügyi nyomozók készpénzt, luxusautót, motorkerékpárt és nagy értékű árukészletet is lefoglaltak, emellett zárolták a cégek és az irányító bankszámláit és ingatlanjait. Így az okozott kár teljes egészében megtérül.

A zárolt ingatlanok között van az irányító luxusvillája is. A pénzügyi nyomozók értesítették az áramszolgáltatót, és kiderült, hogy a milliárdos vállalkozó a házában és az irodájában egyaránt lopta az áramot.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik