Belföld

Figyelő: Ezért akadt ki Orbán Spéderre

Egyre pontosabban látni, hogy mi bosszanthatta fel a kormányzatot és különösen Orbán Viktor miniszterelnököt – írja a csütörtöki Figyelő.

A lap szerint úgy tűnt, hogy bár van egy-két Spéder képességeiben és kapcsolataiban vakon bízó híve, valójában már mindenki felmérte az elmúlt hetek történéseiből, hogy nem visszafordítható a folyamat.

Az a lap forrásai szerint nem kérdés, hogy Spéder harcolni fog. Azt tapasztalták, hogy az ellenoldalon felsorakozott „támadói” is pontosan tudják, hogy nehezen fogható bármiért is perbe, nem ő volt a döntésekben az aláíró, megmaradt a folyamatok informális irányítójának. De ellenfelei közül többen még mindig emelni szeretnék a téteket, így nehéz napok következhetnek az FHB-birodalomban.

Demján Sándor közvetlenül a miniszterelnökkel is tárgyalhatott az elmúlt napokban a szövetkezeti átalakítás jövőjéről. A Figyelő éppen ezért tőle is megkérdezte, vajon miért éppen most fordult meg Spéder kormányzati megítélése. Demján Sándor elmesélése alapján Orbán sokáig el volt altatva, mert téves, diadalittas jelentéseket kapott arról, hogy milyen sikeresen robog előre az integráció. Aztán hirtelen feleszmélt.

Mit ismert fel Orbán? Egyrészt zavarta, hogy problémái, vizsgálatai származhatnak az unióban az FHB kötvényei miatt. Az ügye kirobbanása után annyira erős volt a nyomás, hogy már Spéder sem várhatott, bejelentette: a bank visszafizeti a kötvényt. A második problémakör is legalább egy éve húzódott. Egyre több helyről jöttek az információk Orbán irányába, hogy az államtól folyamatosan szivárog, olykor ömlik a pénz az FHB-hoz a csoport tőkehelyzetének megerősítése miatt. Végül meglepő módon egy online cikk miatt is berágott a miniszterelnök. A Spéder Zoltán irányította CEMP-csoporthoz tartozó portfolio.hu ugyanis az FHB tőkeemelése kapcsán szembeállította Orbánt és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt (MNV). Ez a nagy fiú mögé bújás nagyon felbőszítette a politikát, írja a Figyelő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik