Belföld

Autómaffia-per kezdődött Tiszafüreden – kilencvenöt embert vádolnak

24.hu
24.hu

2016. 06. 21. 16:10

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a kár, amit okoztak csaknem egymilliárd forintra rúg. A banda luxuskocsikra szakosodott.

értékes kocsik megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon.  Az ügyészség kilencvenöt embert vádol – egyebek mellett – jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt.

A Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta,  a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban – Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában – autókölcsönzőktől béreltek prémiumkategóriás autókat. A kocsikat azonban ellopták és szervezetten Magyarországra szállították, ahol túladtak rajtuk.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár csaknem egymilliárd forint.

Papp Judit hozzátette: a vádlottak között munkamegosztás volt. A vádirat szerint a szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A “donorok” pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez. Beszélt arról is, hogy a szervezői feladatokat ellátó vádlottak pénzt ígérve vették rá a “strómanokat” – vagyis a végrehajtókat – arra, hogy lopási szándékkal béreljenek autókat. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük.

A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik – az egyedi azonosító meghamisítása és a magyarországi forgalomba helyezés után –  azokat magyar rendszámmal adták tovább, esetenként alkatrészenként is.

Papp Judit az MTI kérdésére elmondta: a csaknem  egymilliárd forintos kárból 42 kocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy – a lefoglalásokkal együtt – körülbelül száz járművet érint. Egy-egy autó értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti.

A gyanúsítottak egyébként túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.  A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a keddi tárgyaláson. Az ügyben ketten kerültek előzetes letartóztatásba, hárman házi őrizetben vannak, két vádlottra lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Több vádlott más bűncselekmény miatt van előzetesben vagy a szabadságvesztését tölti.

Kérdésre válaszolva a sajtószóvivő kitért arra: a 95 vádlott közül öt-tíz ember “kezében futottak össze a szálak”. Az ügy tárgyalása szerdán folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.