Belföld

Autómaffia-per kezdődött Tiszafüreden – kilencvenöt embert vádolnak

24.hu
24.hu

2016. 06. 21. 16:10

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a kár, amit okoztak csaknem egymilliárd forintra rúg. A banda luxuskocsikra szakosodott.

értékes kocsik megszerzésére szakosodott bűnszervezet pere kezdődött meg kedden első fokon a Tiszafüredi Járásbíróságon.  Az ügyészség kilencvenöt embert vádol – egyebek mellett – jelentős kárt okozó, jellemzően bűnszervezetben, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt.

A Szolnoki Törvényszék sajtószóvivője a tárgyalás szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta,  a vádlottak csoportokba szerveződve 2012 áprilisától 2014 júliusáig több európai országban – Németországban, Ausztriában, Olaszországban, Svájcban, Svédországban, Csehországban és Szlovéniában – autókölcsönzőktől béreltek prémiumkategóriás autókat. A kocsikat azonban ellopták és szervezetten Magyarországra szállították, ahol túladtak rajtuk.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a csalással okozott kár csaknem egymilliárd forint.

Papp Judit hozzátette: a vádlottak között munkamegosztás volt. A vádirat szerint a szükséges anyagi fedezetet az úgynevezett finanszírozók biztosították, a kölcsönzést pedig az irányítók szervezték, akik díjazása 200 ezer és 500 ezer forint között volt járművenként. A kölcsönzéseket vállaló embereket a felhajtók szervezték be, ők biztosították a kísérőket, a tolmácsokat és a gépkocsivezetőket is. A “donorok” pedig átadták az adataikat hamis okiratok készítéséhez. Beszélt arról is, hogy a szervezői feladatokat ellátó vádlottak pénzt ígérve vették rá a “strómanokat” – vagyis a végrehajtókat – arra, hogy lopási szándékkal béreljenek autókat. Olyan valótlan tartalmú okiratokkal és telefonszámokkal is ellátták őket, amelyek révén üzletembernek vagy turistának tüntethették fel magukat. Az ő feladatuk volt az is, hogy a rendőrségen valótlan bejelentést tegyenek arról, hogy a gépjárművet ellopták tőlük.

A járműveket általában olyan embereknek adták el, akik – az egyedi azonosító meghamisítása és a magyarországi forgalomba helyezés után –  azokat magyar rendszámmal adták tovább, esetenként alkatrészenként is.

Papp Judit az MTI kérdésére elmondta: a csaknem  egymilliárd forintos kárból 42 kocsi lefoglalásával háromszáz-négyszáz millió forint térült meg. Az ügy – a lefoglalásokkal együtt – körülbelül száz járművet érint. Egy-egy autó értéke jellemzően 500 ezer és 50 millió forint közötti.

A gyanúsítottak egyébként túlnyomórészt magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is.  A 95 vádlott közül 61-en jelentek meg a keddi tárgyaláson. Az ügyben ketten kerültek előzetes letartóztatásba, hárman házi őrizetben vannak, két vádlottra lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki. Több vádlott más bűncselekmény miatt van előzetesben vagy a szabadságvesztését tölti.

Kérdésre válaszolva a sajtószóvivő kitért arra: a 95 vádlott közül öt-tíz ember “kezében futottak össze a szálak”. Az ügy tárgyalása szerdán folytatódik a Tiszafüredi Járásbíróságon.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.