Belföld

Letöltendő börtönt kért az ügyész a volt józsefvárosi jegyzőre

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség a vesztegetéssel vádolt volt VIII. kerületi jegyző ügyében hétfői perbeszédében a Fővárosi Törvényszéken. Az ügyben Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere tett feljelentést, miután jelezték neki a korrupcióról a hivatalban keringő híreket.

Tizenötmillió forint

A vád szerint X. Judit, aki a VIII. kerületi önkormányzat jegyzője volt, még 2010-ben – a jegyzői referensén, az ügy másodrendű vádlottján, D-né V. Katalinon keresztül – 1,5 millió forintot kért egy vállalkozótól azért, hogy az önkormányzat megadja a tulajdonosi hozzájárulást egy az egykori Ganz-telepen lévő épület ügyében indult eljárásban.  A vállalkozó, K. Béla – aki az ügy harmadrendű vádlottja –  ugyanis több épület tulajdonosa volt a valamikori Ganz-MÁVAG-telepen, és – hasonlóan a 42 hektáros terület több mint száz tulajdonosához – szerette volna ő is az egyik épületét átépíteni. Ehhez – mivel a terület osztatlan közös tulajdon volt -, szükség volt az önkormányzat mint tulajdonostárs hozzájárulására is. Az önkormányzat azonban ezeket a hozzájárulásokat nem adta meg, ezért a tulajdonostársak pertársaságot alapítottak, és pert indítottak az önkormányzat ellen.

Ezután, 2009-ben a lemondott Csécsei Béla polgármester helyére Kocsis Mátét választották meg, és a tulajdonosi hozzájárulást – valamennyi érintett épület esetében – végül 2010 áprilisában kiadta az önkormányzat a jegyző előterjesztésére.

És egymillió

A vádiratban az áll, hogy az épület építési engedélyének kiadása ügyében is történt vesztegetés, akkor egymillió forintot kértek az ügyintézésért. A jegyző és a vállalkozó között a jegyzői referens, D-né V. Katalin és a vállalkozó cégének ügyvezetője, a per negyedrendű vádlottja, F. Edit közvetített.  Az ügyészség szerint a telefonlehallgatási anyagok alátámasztják a korrupciós bűncselekmény elkövetését, az egyik – a jegyző és a referens közötti – beszélgetésben például arról esik szó, mikor fog K. Béla “virítani”. Az egyik vádlott a “virítani” kifejezés magyarázatául a bíróságon azt adta, hogy korábban már kapott egy nagyon szép virágot a vállalkozótól, és bízik abban, ha lezárul az ügy, most is kap egyet.

Az ügyészség szerint egyébként a Ganz-telep rendezetlen viszonyai miatt sokkal több korrupciós ügy volt, mint amire az eljárás során fény derült.

Plusz egy állás

Egy másik vádpont szerint a jegyzői referens egy másik ügyben is közbenjárt hatósági engedély kiadásának meggyorsítása érdekében: ekkor nem pénzt kért, hanem kolléganője – aki szintén az ügy vádlottja – fiának egy állást. Ebben az ügyben az egyik vádlott feltáró beismerő vallomást tett.

A per része egy térfigyelő kamera képének meghamisítása is: még 2009-ben megvertek egy férfit a Ganz-telep közelében, amit rögzített a K. Béla cégének egyik épületére helyezett biztonsági kamera. A rendőrség 2010 augusztusában kérte el a felvételeket. K. Béláék tartottak attól, hogy magukra haragítják az elkövetőket, ha kiderül, hogy ők adták ki a felvételt, amely alapján azonosították őket. Ezért K. Béla és F. Edit azt kérte a cég informatikusától, hogy a felvételek minőségét rontsa le, ne lehessen felismerni az elkövetőket.

Tagadtak, tagadnak

A vádlottak – az ötödrendű kivételével – vagy nem tettek vallomást az eljárás során, vagy tagadták a bűncselekmény elkövetését. X. Judit korábban azt mondta a bíróságon, nem ő döntött a tulajdonosi hozzájárulások megadásáról, az építési engedélyezési eljárást (a közigazgatási hivatal döntése értelmében) nem is a józsefvárosi, hanem az erzsébetvárosi önkormányzat folytatta le. Ráadásul az építési engedély kiadása idején már a felmentési idejét töltötte, ezért nem életszerű, hogy bármit is el tudott volna intézni. Ő maga is hallotta, hogy valaki az önkormányzat nevében pénzt kér az építési engedélyek kiadásáért, ezért még feljelentést is tett a rendőrségen – mondta korábban a volt jegyző.

Az egykori jegyzőt vezető beosztású hivatalos személy által, hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetéssel, a jegyzői referenst pedig a többi között hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel és befolyással üzérkedéssel vádolják. A vállalkozót és cége ügyvezetőjét szintén vesztegetéssel és büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzással vádolja az ügyészség. A per további három vádlottja ellen hivatali vesztegetés, illetve befolyással üzérkedés, a vállalkozó cégének informatikusa ellen pedig büntetőeljárásban elkövetett hamis tanúzás a vád.

Börtön és felfüggesztett

Az ügyészség a volt jegyzőre, a referensre, a vállalkozóra és az ügyvezetőre letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta, a többiekre felfüggesztett szabadságvesztést javasolt. A per a védői perbeszédekkel szeptemberben folytatódik.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.