Belföld

Hőség, heves zivatar és szél miatt is figyelmeztetést adtak ki több megyére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a sok napsütés mellett egyre több gomolyfelhő képződik, amelyekből előbb néhol a Dunántúlon, majd főként nagyjából a Pécs-Salgótarján vonaltól keletre pattannak ki elszórtan záporok, zivatarok. Néhol – nagyobb eséllyel a Tiszántúlon – heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással és jégesővel. A délnyugati szelet az ország északi felén és zivatarok környékén több helyen viharos széllökések is kísérik. Délutántól a Dunántúl északi területein és a Börzsöny térségében már északnyugatira, északira fordul a szél. Estétől mindenütt csillapodik a légmozgás. A hőmérséklet délután a Dunántúl északnyugati tájain 25 és 28, másutt általában 28 és 33 fok között alakul, de a Tiszántúlon akár 34, 35 fok is lehet. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés

Ma helyenként valószínű zivatar, amely környezetében viharos (60-85 km/h) széllökés kialakulhat. A déli, délutáni órákban a Dunától keletre elsősorban keleten, délkeleten (nagyobb valószínűséggel a Tiszántúlon) néhol vagy egy-egy heves zivatar is előfordulhat.

A heves zivatart erősen viharos széllökés (85-110 km/h, vagy > 110 km/h), jégeső (jégméret kb. 2-5 cm), illetve rövid ideig felhőszakadás kísérheti. 

Pénteken az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti vagy meghaladja a 25 °C-ot, de Csongrád és Békés megyében 27 °C közelében is alakulhat. Nagy területen megerősödik, az ország északi felén viharossá ( 60-70 km/h körüli széllökésekkel) fokozódhat a délnyugati szél.

A MET Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves megyékre széllökés, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre heves zivatar és hőség, Borsod-Abaúj-Zemplén megyére pedig heves zivatar és széllökés miatt adott ki figyelmeztetést.

Fotó: met.hu
Fotó: met.hu

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik