Belföld

Átlátszó: nem tudni, hova lesz az érpataki gazdálkodás bevétele

A portál információi szerint közmunkásként foglalkoztatják Orosz Mihály Zoltán politikai szervezetének aktivistáit.

Nemrég írt arról az Átlátszó, hogy Érpatakon a polgármester irányítása alatt álló egyesület közel ötven ingatlant vásárolt meg. Orosz Mihály Zoltán erre reagálva sajtótájékoztatót tartott Budapesten a Parlamentnél, ahol azt mondta: az egykor elhanyagolt ingatlanokon ma mezőgazdasági termelés folyik.

Az oknyomozó portál csütörtöki cikkében arra mutat rá, hogy néhány megvásárolt telken valóban működik kertészet, de a polgármester által bemutatott fényképek nagy része önkormányzati telkeken készült. A „Benefícium Szeretetszolgálat” által megszerzett ingatlanok mintegy negyedét művelik, az önkormányzat tartatja rendben azokat közmunkásokkal – állítják. A többit felveri a gaz.

Az Átlátszó szerette volna megtudni Orosz Mihály Zoltántól, mennyiért szerződött a „szeretetszolgálat” az önkormányzattal, hiszen a közmunkásokkal elvégeztetett munkák jelentős értéknövekedést eredményeznek az egyesület ingatlanvagyonában. Mivel a polgármester nem válaszolt, az sem derült ki, hogy esetleg az önkormányzat fizet-e a földhasználatért az egyesületnek.

A közmunkások által megtermelt javak sorsáról sincs adat, pedig nem jelentéktelen mennyiségről van szó – a polgármester maga büszkélkedett azzal, hogy öt kilométeren termesztenek kordonos uborkát. Jelentős területen termelnek krumplit, kukoricát, napraforgót, paprikát és paradicsomot is, de erről sem látott senki elszámolást még a képviselőtestületben sem. Az érpataki önkormányzat 2014-es zárszámadásában nincs vállalkozói tevékenység, a működési bevétel soron csak 3,7 millió forintot könyveltek el, az idei zárszámadás tervezetében pedig ötmillió szerepel.

Ugyanakkor a falu 2014 óta 128 millió forint állami támogatást kapott mezőgazdasági programokra munkabér és járulékai jogcímén, 26 milliót dologi kiadásokra és mezőgazdasági beruházásokra. Ehhez képest az önkormányzat ebből a tevékenységből lényegében nem tud bevételt felmutatni, leszámítva a működési bevételként könyvelt 8,7 milliót. A közmunkások nem kaptak munkaruhát és védőfelszerelést – állítja az Átlátszó.

Az érpataki polgármesteri hivatal épületében működik egyébként Orosz politikai szervezete, az „Érpataki Modell Országos Hálózata”. A mozgalomban közreműködő fiatalokat az Átlátszó helyi forrásai szerint közmunkásokként foglalkoztatják, de még soha nem látták őket fizikai munkát végezni, csak annyit tudnak róluk, hogy egész nap az önkormányzatnál vannak. Egyikük sem helybeli, Mezőkövesdről, Budapestről, Szolnokról és Nyíregyházáról kerültek az „érpataki modell” csapatába – írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik