Belföld

Simicskáé lehet az Index, Mészárosé a Népszabadság

Simicska Lajos (Array)
Simicska Lajos (Array)
A Spéder Zoltánra kiadott kilövési engedély után megindult a helyezkedés a hozzá köthető sajtótermékek körül.

A 168 Óra Online a csütörtöki hetilap beharangozójaként azt írja, hogy az Indexre ugyan Orbánéknak az ideális vevő a HabonyVajna-kör lenne, a portál mégis már a közeljövőben Simicska Lajosé lehet. A médiaportfólióját éppen megtisztító – a veszteséges Metropolt megszüntető, a Class FM-et eladó – Simicska Lajosnak a 168 Óra információi szerint komoly opciós szerződése van a vásárlásra.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre a Spéder-barát osztrák üzletember, Heinrich Pecina-féle Mediaworks iránt érdeklődik komolyan, e cégé többek között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. A 168 Óra informátora szerint a Mediaworks végső vevője az idén tavasszal, 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. lenne. A Mészáros Lőrinchez és családjához sok szálon kötődő Opimus Group Nyrt. tulajdonában lévő kft. áprilisban 20 millió euró (6,2 milliárd forint) zártkörű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre.

A hetilap úgy tudja, az Opimus Press nevében Mészáros Lőrinc bizalmasa, Csík Zoltán járta körbe a befektetőket, akiktől azt várták, hogy vásároljanak a kötvényekből. Az üzleti titok, mely cégek vettek részt a feltőkésítésben, de abban sokan egyetértenek, hogy az Opimus Press nagy dobásra készül. Részletek a csütörtökön megjelenő 168 Órában.

orbán viktor újságot olvas (orbán viktor, )

A Népszabadságról tárgyalhat Orbán

Korábban a Népszava írt arról, hogy találkozót kért Orbán Viktor miniszterelnöktől a Népszabadságot is birtokló Vienna Capital Partners (VCP) főtulajdonosa. A lap forrásai szerint Heinrich Pecina a Népszabadság eladásáról kíván tárgyalni a kormányfővel, a vevő Habony Árpád vagy valamilyen érdekeltsége lehet.

Korábban már többször felmerült a sajtóban, hogy miután tavaly nyáron lezárult a Népszabadság Zrt. többségi tulajdonosának felvásárlási akciója, a VCP egyik leányvállalata pedig 99,88 százalékos tulajdonosa lett a Népszabadság Zrt.-nek, Pecina mégis megválna a laptól. Egyes források szerint  Spéder Zoltán, illetve Habony Árpád is feltűnt érdeklődőként. A lap szerint Spédert az utóbbi két hét eseményeit követően vélhetően kizárták az esélyes kérők köréből, így Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó, illetve érdekeltségei előtt megnyílhatott az út.

Néhány hete az Élet és Irodalomban Vásárhelyi Mária (Butaságunk története 2.) azt írta, hogy az Orbán–Simicska-konfliktus tavaly februári kirobbanása után a Fidesz másfél évtized alatt felépített médiabirodalma összeomlott, de mire ráfordulunk a választások előtti, 2017-es évre, régi pompáját túlragyogva áll majd az új, amely

tartalmát tekintve két alappilléren nyugszik: a kormánypropaganda kritikátlan sulykolásán és a piac teljes bulvárosításán. Márpedig a bulvár és a propaganda közismereten az két médiaműfaj, amely eltávolodva az újságírás hagyományos ethoszától nem szolgál mást, mint a közönség butítását.

Vásárhelyi már akkor jelezte, hogy Spédernek fontosabb lehet a kormány jóindulatának megtartása, mint a független újságírás, és az elmúlt napok fejleményei azt jelzik,

hogy az Index kormánnyal szemben kritikus írásai túllépték a propagandisták tűréshatárát; a kormánypárti sajtó össztűz alá helyezte a portál tulajdonosát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik