Média

Habony Árpád Magyarország 3. legbefolyásosabb médiavezetője

Habony Árpád a világűrben (habony árpád)
Habony Árpád a világűrben (habony árpád)
Vidus Gabriellát, az RTL Magyarország vezérigazgatóját Andy Vajna kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa és Habony Árpád, vitrinőrből lett médiacézár követi a Marketing&Media listájának élén, amelynek TOP10-ébe ezúttal nem került be Simicska Lajos. A TOP50-es listából egyébként legalább 12 személy valamilyen szinten a politikához kapcsolódik, úgy tűnik, a politika megszállta a magyar médiaipart.

Néhány perccel ezelőtt a Groupama Arénában egy gálarendezvényen hozták nyilvánosságra, kik a magyar médiaipar legbefolyásosabb vezetői. A listát a Marketing&Media magazin zsűrije immáron kilencedik alkalommal állította össze. Jól jellemzi a magyar médiaipar helyzetét, hogy a listán óriási mozgás, ma már az első listáról alig több mint 10 százaléknyian képviseltetik magukat a rangsorban. Vannak olyanok is, akik egy időre eltűntek, de most visszakerültek. Ilyen például Dirk Gerkens, az RTL Magyarország egykori vezére, aki most a TV2-t irányítja. A TOP50-es listán egyébként legalább 12 olyan médiavezető található, akik szorosan kapcsolódnak a politikához, pedig az elmúlt években jóval kevesebb ilyen személy volt, és akkor még jóindulatúak voltunk a számoláskor.

A rangsort három szempont szerint készítették el a magazin által felkért zsűri tagjai: figyelembe vették az adott személyek által irányított terület árbevételét, valamint azt, hogy az adott vezető mekkora befolyással rendelkezik a magyar médiaiparban. A harmadik szempont pedig az volt, hogy az elmúlt évhez képest milyen irányba változott a befolyása.

A lista szerint Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója, Andy Vajna kormánybiztos, a TV2 tulajdonosa és Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (Modern Media Group/Lokál, 888.hu) a hazai médiaipar legbefolyásosabb személyei.

A lista negyedik helyén a 24.hu-t is működtető Central Médiacsoport tulajdonos-vezérigazgatója, Varga Zoltán végzett, míg dr. Bayer József, a Blikket és a Kiskegyedet kiadó Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország ügyvezetője 5. helyezettként követte őt a listában.

Ahogy nincs karácsony Kevin nélkül, úgy TOP10-es médialista sincs Kolosi Péter nélkül. Az RTL programigazgató vezérigazgató-helyettese a rangsorban ezúttal a 6. helyen végzett.

Hatodik lett Lukács Csaba, a mostanában egyre nagyobbra növekvő Atmedia televíziós sales house ügyvezetője, akivel a 24.hu nemrégiben közölt exkluzív interjút. (Egy ideje az Atmedia értékesíti többek között az MTVA és a TV2 hirdetési felületeit, valamint több tematikus kábelcsatorna, például a Story4TV reklámperceit is.)

A lista 8. helye jutott a Magyar Telekom vezérigazgatójának, Christopher Mattheisennek, aki annak ellenére került be a médiavezetők TOP-listájába, hogy a Telekom nemrég megvált saját médiájától, az Origótól, amelyet a TOP10-be ugyan még nem, de a TOP50-be azért már bekerülő Száraz István vezette, a Nemzeti Bank alapítványaitól óriási pénzeket leakasztó, titokban kifizetett közpénzekből is működő New Wave Media szerzett meg. Valószínűleg a 8. helyre azért szavazták meg Mattheisent, mert már 10 éve irányítja a távközlési céget, amelynek jelentős ráhatása van a hazai médiaiparra még akkor is, ha immáron nincs saját mainstreamnek nevezhető médiája, hiszen a cég egyike a legnagyobb reklámköltőknek.

A nagy visszatérő Dirk Gerkens, aki korábban hosszú időn át mindig a lista élén szerepelt, ám az RTL-től való kényszerű távozását követően tavaly kiesett a TOP-listából, most viszont a 9. legbefolyásosabb vezetőként került vissza a rangsorba mint a TV2 új vezére.

A TOP-lista legnagyobb furcsasága, hogy a tízes nagyágyúk közé ezúttal nem került be Simicska Lajos, a HírTV, a Magyar Nemzet, a Class FM, a Music FM és a Lánchíd Rádió tulajdonosa, a 10. helyen ugyanis a MEC médiaügynökséget irányító Gulyás János szerepel. De ne aggódjanak, Simicska azért a TOP50-ben még ott van.

Frissítés: A 10 legbefolyásosabb médiaszemélyiséggel foglalkozott az RTL-en futó Brandmánia című műsor is, mely kisfilmeket mutatott be a rangsor tagjairól. Itt most visszanézheti a műsort:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik