Közélet

A Zsidó Világkongresszus is megszólalt a fehérvári Hóman-szobor miatt

Rossz üzenet lenne, ha közpénzből finanszíroznák a zsidótörvények elfogadásában részt vevő miniszter szobrát – közölték.

A Zsidó Világkongresszus elnöke arra szólította fel Magyarországot, hogy álljanak el Hóman Bálint székesfehérvári szobrának felavatásától. A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint a zsidótörvények előkészítésében és megszavazásában is részt vevő miniszter emlékére emelt szobrot nagy részben a magyar kormány finanszírozza.

„Felháborító, hogy a magyar adófizetőkkel olyan ember emlékművét finanszíroztatják, aki nemcsak antiszemita volt, a zsidótörvények elfogadásának kulcsfigurája, a náci Németország és a nyilaskeresztesek támogatója, de nem is bánta meg ezt haláláig” – közölte Ronald S. Lauder, aki szerint a szobor sértő a holokauszt magyar áldozataira nézve.

„Felhívom Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy járjon közben az ügyben, és biztosítsa, hogy a szoborállításhoz nem használnak fel közpénzt. Ha mégis ez történik, az rossz üzenet Magyarország részéről azzal kapcsolatban, hogyan kell kezelni olyan érzékeny ügyeket, mint a holokauszt” – közölte Lauder.

A szobrot állító székesfehérvári alapítvány korábban közölte, hogy a szoborral Hóman tudományos munkássága előtt akarnak tisztelegni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik