Belföld

Tóbiás szerint az elfogadott költségvetés csak a Fidesznek és a barátainak éri meg

Tóbiás (Tóbiás, MSZP, kongresszus)
Tóbiás (Tóbiás, MSZP, kongresszus)

Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt követően beszélt erről, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét.

Az ellenzéki politikus szerint a költségvetés követi a kormány társadalmi jólétet felmondó politikáját, és saját magára, valamint az általa létrehozni kívánt “úri osztályra” fordítja a köz pénzét.

Épül stadion, lesznek presztízsberuházások, újabb sporttámogatások, de nem épül új oktatási, szociális és egészségügyi ellátórendszer

– fogalmazott.

Tóbiás József közölte, az MSZP azért nem támogatta a költségvetést, mert az elmúlt időszak bérmegállapodásai csupán azt jelentik, hogy

a kormány most adja vissza az oktatásnak és az egészségügynek a korábban elvont százmilliárdokat.

Véleménye szerint a kormány cserbenhagyja az oktatást, az egészségügyet és a szociális ágazatot, illetve azt a négymillió embert is, akik egzisztenciális válsággal küzdenek. Kitért arra, a kormánypárti többség nem támogatta az MSZP javaslatát, hogy a vasárnap 100 százalékos bérpótlék járjon annak, aki vasárnap munkát végez. Szerinte ezzel a döntéssel a Fidesz-többség bebizonyította, hogy kezdettől fogva nem állt érdekében ezeken a dolgozókon segíteni.

Jelezte azt is, hogy tovább folytatják a küzdelmet a vasárnap munkát végző emberek tisztességes fizetéséért.

A kormány félidős tevékenységét értékelő kérdésre válaszolva Tóbiás József azt mondta, folytatódik a társadalmi jólétet felmondó politika. Ha valóban a rászorulóknak akarnának segíteni, akkor szociális ellátórendszerre fordítanának több forrást – mondta, megjegyezve: nem vár változást a következő két évben sem ebben a politikában.

Egy másik kérdésre beszámolt arról is, hogy összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást az MSZP által kezdeményezett, az állami földek eladásának tilalmáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Elmondta, június 28-a az aláírások leadásának határideje, és azért folytatják az aláírások gyűjtését, mert “semmi jó nem várható a Nemzeti Választási Iroda részéről” az aláírások ellenőrzésekor.

A tisztújítással kapcsolatban kérdésre Tóbiás József nem kívánt esélylatolgatásba bocsátkozni. Azt mondta, a tisztújítás tétje, hogy folytatják-e az építkezést megteremtve ezzel a változás lehetőségét, vagy visszafordulnak. Mint mondta, büszke az elmúlt két évben elért eredményekre.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik