Belföld

Törvényt sért, hogy sok óvoda nem biztosít nyári ügyeletet

ovoda(430x286)(1).jpg (óvoda, óvodás, )
ovoda(430x286)(1).jpg (óvoda, óvodás, )

Olvasói panaszok alapján arról ír a Magyar Nemzet pénteki számában, hogy sok helyen anélkül zárnak be óvodákat 4-6 hétre, hogy ügyeletről gondoskodnának a gyerekeknek. Emlékeztetnek: a köznevelési törvény szerint a nevelési év az óvodában szeptember 1-jétől a következő év augusztus 31-éig tartó időszak, tehát a többhetes óvodai szünet törvényt sért. Ráadásul idén szeptembertől már 3 éves kortól kötelező az óvoda, a gyermekeknek mindennap négy órát kellene ott tölteniük.

Információik szerint több óvodában arra kérték az ősszel iskolát kezdő gyerekek szüleit, illetve a kisebb testvérekkel gyesen lévő anyukákat, hogy egész nyáron ne vigyék óvodába a gyereket.

Több helyre is fordulhatnak a szülők

Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének szóvivője arról beszélt a lapnak, hogy ők is több panaszt kaptak már, megítélése szerint a probléma az önkormányzatok felelőssége, amik gyakran arra hivatkoznak, hogy nem tudják kiadni az óvodapedagógusoknak a szabadságot. Erre megoldást jelentene, ha a nyári időszakra több óvodapedagógust vennének fel, az önkormányzatok azonban megspórolják az ezzel járó költségeket.

Keszei arra is rávilágított, hogy ha bezár az óvoda és nincsen ügyelet sem, előfordulhat, hogy a rászoruló gyerekeknek nincs mit enniük. 

Azt javasolta, hogy a jogsérelmet tapasztaló szülők panaszukkal forduljanak a helyi jegyzőhöz vagy következő lépésként az illetékes kormányhivatal vezetőjéhez, aki akár hatósági vizsgálatot is kezdeményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik