Belföld

Tóbiás: Ez Gyurcsány személyes ügye

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője kérdésre válaszolva határozottan visszautasította pénteki sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, a DK elnöke kijelentését, aki az őszödi beszéd 10. évfordulóján közzétett videójában árulással vádolta meg a szocialistákat.

A magyar állampolgárok 99 százaléka nem ezzel a kérdéssel foglalkozik 10 év után. Ez Gyurcsány Ferenc személyes ügye. De ha ezt felülről nézzük, akkor arról kellene beszélgetni, hogy ki árult el itt kit.

Hozzátette: nehéz egy asztalhoz leülni azzal, aki árulónak nevezi a másikat.

Tóbiás József azt mondta: “a cserbenhagyás költségvetése” 2017-ben is azt a politikát folytatja, amely tovább szélesíti a szakadékot a “jómódú kiváltságosok” és a “létválságban élő milliók” között.

Ez a költségvetés a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket még szegényebbé teszi és a középrétegek hétköznapjait is negatívan befolyásolja

– tette hozzá.

Az MSZP elnöke hangsúlyozta: a magas jövedelműeknek nagyobb arányban kellene szerepet vállalniuk a költségvetés finanszírozásában, a Fidesz azonban ennek ellenkezőjét képviseli, hiszen Európában egyedül Magyarországon van csak egykulcsos személyi jövedelemadó. Igazságtalannak nevezte, hogy egy minimálbéres ugyanolyan kulccsal adózzon, mint az 5 millió forintot kereső jegybankelnök.

Szerinte cserbenhagyást jelent, hogy a költségvetés szerint a nyugdíjemelés az 1 százalékot sem éri el, miközben Matolcsy György 150 százalékos fizetésemelést kap majd jövőre.

Tóbiás József bírálta a stadionépítésekre költött pénzt és azt kérte a kormánytól, hogy a gyógyszerár-támogatásokba, a szociális ellátásokba, a családvédelembe, az oktatásba és az egészségügybe tegye vissza azokat a forrásokat, amelyeket 2010 óta elvont.

Az MSZP elnökválasztásával kapcsolatos kérdésre Tóbiás József azt mondta: június 10-ig még négy megyei küldöttértekezlet van hátra, addigra az elnökjelöltekre vonatkozó minden pályázati feltételnek meg fog felelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik