Belföld

Matolcsy fejét követelik Ádertől

Az Együtt megelégszik az MNB-elnök távozásával, az MSZP elnöke a legfőbb ügyészt is leváltatná.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője személyes találkozót kér Áder János köztársasági elnöktől, hogy kezdeményezze Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének és Polt Péter legfőbb ügyésznek a távozását.

Tóbiás József úgy fogalmazott, a jegybank alapítványi költekezéseinek nyilvánosságra kerülése után megszűnt a közbizalom Matolcsy Györggyel szemben, aki nem válaszolt a kérdéseikre, hogy egy demokratikus jogállamban megengedhető-e, hogy 260 milliárd forint közpénzt “barátoknak, rokonoknak osztogassanak szét”.

Az MSZP elnöke emlékeztetett, egy hete kérték az államfőt is, hogy szólaljon meg a kérdésben, ám ezt nem tette meg, ezért kérnek most tőle személyes találkozót, amelyen szerintük kiderülhet, hogy Áder János “Orbán Viktor játékszere”, vagy a “még megmaradt köztársaság” valódi őrzője.

Együtt: Matolcsynak mennie kell!

Az Együtt arra kéri a köztársasági elnököt, indítsa el azt az eljárást, amelynek végén le lehet mondatni Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank éléről. Pápa Levente alelnök arra hivatkozott, hogy az egyik Quaestor-károsult közigazgatási jogkörben okozott kár miatt pert indított az MNB ellen, a pénzügyi felügyeleti szerv felelősségének kivizsgálására.

Az ügyet a Fővárosi Törvényszéken tárgyalták volna, de a bíró kedden telefonon közölte a felperes ügyvédjével, a per megszüntetéséről határozott. Pápa Levente szerint végzetes összefonódások jöttek létre az államigazgatásban, amelyek lehetetlenné teszi “a főkolomposokkal” szembeni eljárásokat.

A problémát csak úgy lehet megoldani, ha kihúzzák az egésznek a méregfogát, és “a méregfog, az nevezetesen Matolcsy György”. Pápa Levente sajtótájékoztatóját a Fővárosi Törvényszék előtt tartotta, ahol közben 50-100 Quaestor-károsult tüntetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik