Belföld

Mégis megadóztathatják az önkormányzatokat

Nemrég jelentették be, hogy az iskolák fenntartása mellett az intézmények üzemeltetése is állami kézbe kerül.

Palkovics László korábban a hvg.hu kérdésére azt mondta az iskolák teljes államosítása után az önkormányzatoknak már nem kell hozzájárulást fizetniük a működéshez. Most úgy tűnik mégis kell, a Világgazdaság szerint megadóztatják majd az önkormányzatokat szolidaritási hozzájárulás címén. A lap azt írja az önkormányzatoknak majd adóerőképességük szerint kell fizetniük a hozzájárulást. A pénzt az önkormányzatnak egyébként járó normatív finanszírozásból vonják majd le, a kormány ebből a forrásól összesen több, mint 21 milliárd forintra számít.

A lap szerint a gazdagabb kistelepülések járnak majd rosszabbul, a szegényebb nagyvárosok pedig jobban jöhetnek ki ebből a hozzájárulásból.

Csökkentenék még az önkormányzatok egyéb juttatásait is, a kormány 1,55 forint helyett csak 1 forintot ad majd az idegenforgalmi adóhoz. Ezzel főleg a főváros és a Balaton-parti települések járhatnak rosszul.

De még mindig nincs vége, a lap szerint 300 millió forinttal csökken az önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási feladatinak támogatása és a rendkívüli támogatási keretet is 25 milliárdról 11-re csökkentené a kormány.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik