Belföld

Kegyetlen testvérgyilkosság Nádudvaron – Bíróság előtt a férfi

Az áldozat félelmében rendszeresen elszökött otthonról egy-két napra. Volt, hogy a nádasban aludt.

Elkezdődött a pere pénteken a Debreceni Törvényszéken annak a férfinak a pere, aki folyamatosan terrorizálta, majd halálra verte féltestvérét tavaly Nádudvaron. Az 58 éves támadót bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberöléssel és folytatólagosan elkövetett súlyos testi sértés bűntettével vádolják. Életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott vele szemben az ügyészség.

A vádirat szerint az érintettek 2012 óta éltek egy háztartásban. Az áldozat mentális állapota folyamatosan romlott, ezért a bíróság 2014-ben részletegesen korlátozó gondnokság alá helyezte, gondnokának pedig a féltestvérét jelölte ki. A nádudvari férfi rövid idő alatt elérte azt, hogy nővére abbahagyja a pszichés problémáira felírt gyógyszerei szedését, emiatt egyre rosszabbul lett. Az asszony félelmében rendszeresen elszökött otthonról egy-két napra. Volt, hogy a nádasban aludt. Féltestvére ilyenkor a rendőrökkel kerestette.

A bántalmazások 2014 januárjában kezdődtek, az agresszív testvér minden ok nélkül ütött, a nő fején, nyakán és a felsőtestén keletkeztek sérülések. A végzetes támadás pedig 2015 áprilisában történt: a vádlott puszta kézzel esett féltestvérének, test szerte ütlegelte és fojtogatta. Az okozott traumás sokk a halálához vezetett.

A szomszédok, szociális gondozónők egyébként többször kérték a rendőrség segítségét, azonban a helyszínen megjelenő rendőrök előtt az asszony már minden esetben tagadta, hogy sérüléseit testvére okozta volna. Elesett, baleset érte – általában ezt mondta. A hatóságok ezért nem tudtak neki érdemi segítséget nyújtani. 2014. október végétől a férfi már egyáltalán nem engedte be a gondozónőket. A Szociális Szolgáltató Központ még október 28-ánán jelezte a Gyámhivatal felé, hogy a vádlott rendszeresen megveri féltestvérét, és kérte a jelzés kivizsgálását. A rendőrök november elején felkeresték őket, de nem találtak külsérelmi nyomot az asszonyon és mindketten cáfolták, hogy bántalmazás történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik