Belföld

Feketén dolgoztatták a szegedi városőröket, milliókat csalhattak el

Feketén foglalkoztatott szegedi városőröket, a bérre kapott összegből pedig 14 milliót elcsalt a városőrök vezetője – tudta meg a Délmagyar. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi csoportja hónapokig nyomozott, a vádemelési javaslatot a napokban küldték meg az ügyészségnek. A NAV közlése szerint az önkormányzati és egyéb támogatásokból működő szervezet 2010-től 2012 júniusáig havonta negyven-ötven személyt foglalkoztatott. Egy részük városőrként dolgozott, de voltak köztük olyanok is, akik adminisztratív jellegű munkát végeztek.

Agyanú szerint ugyan a dolgozók bérére a támogatást megkapták, a kifizetett bérből a járulékokat és a személyi jövedelemadót levonták, azonban abból 14 millió forintot nem fizettek be az államkasszába, több foglalkoztatottat egyáltalán nem jelentettek be. A szervezetet vezető nőt jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és vele szemben vádemelést javasolnak a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségnél. Ezen bűncselekmény esetén akár nyolc év szabadságvesztés is kiszabható.

Az önkormányzat a lappal közölte, hogy a városőrség egy civil szervezet, annak ellenére, hogy nevében szerepel az önkormányzati jelző. A városőrség 2010-től 2014-ig 11,1 millió forintot kapott, de nem bérre, hanem benzinköltségre, járőrautók fenntartására, egyenruha vásárlására, városőriroda fenntartására.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik