Belföld
Budapest, 2015. október 2.
Tanulók Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára tanóráján, amelyen főként az egészséges életmódról beszélgettek a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban 2015. október 2-án. Az óra utáni sajtótájékoztatón az államtitkár a világ legnagyobb tanórája elnevezésű, az ENSZ által életre hívott kezdeményezésről beszélt.
MTI Fotó: Marjai János

Csak napi négy tanóra lehet alsó tagozatban

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 05. 24. 08:37

Erős konszenzus van az oktatás szereplői közt arról, hogy az általános iskola első négy évfolyama csak az alapkészségek fejlesztéséről szóljon, és a diákoknak egy nap alatt legfeljebb négy – 45 perces – órája legyen a jövőben – nyilatkozta a Magyar Időknek Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke.

Horváth a lapnak elmondta: az optimális óraszámok és tananyagmennyiségek átvizsgálása nem megy majd egyik napról a másikra, ehhez számos szakember, például oktatáskutató, pszichológus bevonására lesz szükség, ezért optimista kísérletnek tartja azt, hogy 2017 végére már felülvizsgálták és módosították a tantervet. AZ NPK elnöke a Klik átalakításával kapcsolatban előrelépésnek nevezte, hogy a köznevelési törvény módosítása értelmében az iskolák rendelkezni fognak elemi költségvetéssel, így tudnak majd tervezni, illetve részben a szakmai-dologi kiadások felett is rendelkezhetnek majd.

A testület elnöke szerint meg kell oldani a pedagógus-óraszámok kérdését, mivel az nem megoldás, ha a túlórát kifizetik, ettől a tanárok leterheltsége nem csökken. Az NPK javaslata, hogy heti 22 óra alapján lehessen az iskolákban kiszámolni a betöltendő munkahelyek számát. Így meg lehetne állapítani a szükséges álláshelyek pontos mennyiségét.

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.