Belföld

A Jobbik leszűrte a tanulságot az osztrák elnökválasztásból: a nemzeti opciónak igenis van létjogosultsága

A magyar pártok is reagáltak az osztrák elnökválasztás eredményére. Jávor Benedek már korábban elmondta véleményét Alexander Van der Bellen győzelméről, most a Jobbik, az LMP és a liberálisok is megszólaltak.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sajnálattal értesült arról, hogy a várakozások és az osztrák nemzetiek elkötelezett munkájának dacára Norbert Hofernek, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjének hajszál híján, de nem sikerült kivívnia a végső győzelmet az elnökválasztáson, írja Gyöngyösi Márton, a párt országgyűlési képviselője közleményében.

A politikus szerint a választás történelmi jelentőségű mind Ausztria, mind pedig az európai politika szempontjából, mivel “ez volt az a választás, ahol a XX. század politikai erői már az első fordulóban kiestek, megmutatva az osztrák emberek igényét a valódi változásra”.

A párt szerint a második fordulóba jutott két jelölt eredménye közötti nüansznyi különbség azt mutatja, hogy

a nemzeti opciónak igenis van létjogosultsága, az osztrák emberek jelentős része pedig az FPÖ-ben látja azt az erőt, mely Ausztriát vezetni képes.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Szél Bernadett társelnök közleményében azt írta, az osztrák választópolgárok vasárnap kinyilvánították, hogy elegük van a XX. századi megoldásokból, új irány kell a politikába, olyan köztársasági elnökre van szükség, aki a zöld elvek mentén a XXI. századba vezeti országukat. Ezzel egész Európának üzentek, azt, hogy a követendő példa nem a múltban és az elavult rendszerekben van, hanem a fenntarthatóságért és az igazságosságért együtt küzdő jelöltekben és pártokban, mondta a politikus, emlékeztetve arra, hogy a hatalmon lévő pártok jelöltjei már az elnökválasztás első körben kiestek a versenyből.

A Liberálisok közleményükben azt írják, a szélsőségek előretörését hozza, ha a mérsékelt erőknek nincs válaszuk a szociális, gazdasági kihívásokra. Szerintük is lezárult ezzel egy korszak Ausztriában: vége a két nagy néppárt, a szocialisták és a konzervatív néppárt dominanciájának, mostantól új időszámítás kezdődik.

A Liberálisok megnyugtatónak találják, hogy a populista, idegenellenes, a magyar munkavállalókkal szemben is ellenséges szélsőjobboldali párt nem tudta megszerezni a legfontosabb közjogi méltóság posztját, és ezzel elhárult egy elhúzódó belpolitikai válság lehetősége, amelynek  veszélyes nemzetközi kihatásai is lehettek volna.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik