Belföld
Varsó, 2016. május 19.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere beszél a Varsói Nemzetközi Könyvvásár hivatalos megnyitóján 2016. május 19-én. Az idei könyves seregszemlének, amelyen 24 ország mintegy 800 kiállítója vesz részt, Magyarország a díszvendége. Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel. (MTI/PAP/Marcin Obara)

Balog: Európa sikere Közép-Európán áll vagy bukik

24.hu
24.hu

2016. 05. 19. 21:40

Európa sikere Közép-Európán múlik, amelynek országai együtt többet tehetnek ehhez hozzá, mint külön-külön - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtök este a varsói Lengyel Színházban, a magyar kulturális évadot megnyitó gála előtt mondott beszédében.
Korábban a témában:

A miniszter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa a keresztény kultúrára épül, ebben gyökerezik az itt élő nemzetek egymás iránti barátsága, a hit, az életmód és a 21. századi jövő. Úgy vélte: ha meg akarjuk nyerni a 21. század csatáit, akkor a kultúrához kell fordulnunk, amelyet ugyanakkor meg kell újítanunk, a kultúra nem maradhat “múzeumi tárgy”.

Lengyelek, magyarok együtt többet tehetünk hozzá Európa teljesítményéhez, mint külön-külön, Európa sikerének, fejlődésének, erejének a forrása itt lehet Közép-Európában

– fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve: ha ez a teljesítmény közös kultúrává nő ki, akkor lesz tartós, akkor nem leszünk összecserélhetők, “a lengyelek lengyelek maradnak, a magyarok magyarok, és így együtt európaiak”.

Varsó, 2016. május 19.
Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere (b) és Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter a Varsói Nemzetközi Könyvvásár hivatalos megnyitóján 2016. május 19-én. Az idei könyves seregszemlének, amelyen 24 ország mintegy 800 kiállítója vesz részt, Magyarország a díszvendége. Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel. (MTI/PAP/Marcin Obara)
Fotó: MTI

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy a méltóságot és az egymás iránti tiszteletet meg kell adnunk egymásnak, de el is kell mindezt várnunk másoktól.

Az ünnepségen Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes is jelen volt, aki kiemelte: az ezeréves barátság hagyományára visszatekintő kétoldalú kapcsolatok “különös virágkorát éljük”.

A hagyományos értékek jelenleg konkrét számokban is mérhetők

– utalt Piotr Glinski a lengyel és a magyar vezető politikusok utóbbi hónapokban megvalósult találkozóira.

Varsó, 2016. május 19.
Manuel Forcano, a katalán Ramon Llull Intézet igazgatója, Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere és Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter a Varsói Nemzetközi Könyvvásár hivatalos megnyitóján 2016. május 19-én. Az idei könyves seregszemlének, amelyen 24 ország mintegy 800 kiállítója vesz részt, Magyarország a díszvendége. Katalónia a fesztivál különvendégeként szerepel. (MTI/PAP/Marcin Obara)
Fotó: MTI

A beszédeket követő gálaműsort Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója rendezte. Fellépett mások mellett Bognár Szilvi és a Hungarian FolkEmbassy, Lukács Miklós cimbalomművész Bartók-improvizációkat adott elő, a Győri Balett pedig kortárs táncprodukcióval szerepelt, emellett Chopin- és Liszt-darabok is elhangzottak az esten.

A lengyelországi magyar évad programján mintegy 150 rendezvény, köztük számos képzőművészeti kiállítás, komolyzenei és dzsesszkoncert, valamint a Nemzeti Színház varsói vendégelőadása is szerepel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.