digitális oktatás
Belföld

Így lesz a problémás gyerekből magántanuló

Érdekes számadatok jelentek meg a magántanulói kérelem okairól. Rengeteg hátrányos helyzetű gyermek tanul magántanulóként – írja a Magyar Nemzet.

Az Oktatási Hivatal szerint két éve összesen 8217 diák volt magántanuló, ez az összes tanuló alig 1 százaléka. Miért lesz valaki magántanuló? A fő okok:

  • családi körülmények,
  • egészségügyi állapot,
  • életkor (túlkorosság),
  • közlekedési nehézségek,
  • magatartászavar,
  • külföldi tartózkodás (ez adja a magántanulói kérelmek harmadát)
  • sportbeli vagy művészeti elfoglaltság (mindössze 6 százalék).

Amíg a teljes népességben a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek aránya 7,8 százalék, addig a magántanulók közt 14,5 százalék.

A külföldi tartózkodás után a második leggyakoribb indok a családi körülményekre hivatkozás: ez 27 százalékot tesz ki. Itt a legnagyobb a lemorzsolódás esélye: 82 százalék. Ebben a kategóriában a tanulók 66 százaléka hátrányos helyzetű.

A magántanulók 10 százaléka azért kapta meg a státuszt, mert magatartásuk miatt felmentették őket az iskolai órákon való részvétel alól. Itt a tanulók 58 százaléka hátrányos helyzetű.

A jelentés szerint a magántanulók alig 60 százaléka tett eredményes osztályozó vizsgát a 2012-13-as tanév végén. 15 százalékuk megbukott, 26 százalékuk meg sem jelent a vizsgán. A hátrányos helyzetű települések magántanulóinak 66 százaléka évismétléssel folytatta tanulmányait 2013-ban.

 

Győr kormánypárti polgármestere, a helyi kórház kardiológiai osztályának vezetője igazi fenegyerek, elmondása szerint eddig mégsem kapott soha feddést pártja vezetőitől. Az interjúban szó esik papagájokról, 3:20-as bluesról, Törőcsikről és Nyilasiról, a lex Dézsiről, sőt még egy ellenzéki politikusról is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.