Belföld

Dübörög a magyar gazdaság: egyre több kápia paprikát termelünk

paradicsom-paprika (paprika, paradicsom, )
paradicsom-paprika (paprika, paradicsom, )
A magyar étkezésipaprika-termésből mintegy 20-25 ezer tonna megy exportra, főleg a kápia paprikából, amelyből a zöldpaprika rovására egyre többet termelünk

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke azt mondta: várhatóan a tavalyi mennyiségnél, hétezer tonnánál idén sem lesz nagyobb az étkezésipaprika-importunk, amelynek java decembertől áprilisig került a hazai piacra. Idén 160-180 ezer tonnás paprikatermésre számítanak a szakértők.

Ledó Ferenc szerint a magyar családok átlagban évi 15-16 kilogramm étkezési paprikát fogyasztanak, elsősorban a zöldpaprikából. Fő exportpiacunkon, Németországban viszont a kaliforniai és a kápia paprika a keresettebb. A zöldpaprika termőterületének rovására egyre több kápiát termelünk. A kápiatermés nyolcvan százaléka exportra megy.

Az elnök úgy gondolja, a június közepén kezdődő főszezontól minőségtől függően 200-300 forint lehet majd a zöldpaprika ára, a kápiáé pedig ennél 25 százalékkal lehet magasabb.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik