Belföld

Bell: Clinton magánemberként bírálta a magyar kormányt

A nagykövet a korrupcióról is beszélt, szerinte átlátható törvényeket kell hozni, hogy az emberek lássák, mire költik a pénzüket.

Bill Clinton magánember, aki a saját véleményét fejezi ki – így reagált Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra, hogy az egykori amerikai elnök szerint Magyarország Putyin-szerű vezetést akar. Bell a Közép-európai Egyetemen tartott előadást, amelyről az Origo számolt be.

A nagykövet kitért a magyarországi korrupcióra, azt mondta: a vállalkozók nem tudnak versenyezni, ha a szabályok azon keveseknek kedveznek, akiknek erős a kormányzati kötődésük. Szerinte az emberek becsapva érzik magukat, amikor az adójukkal a tisztségviselők és családtagjaik zsebét tömik ki.

A korrupció megfojtja az innovációt, megtagadja az emberektől a biztonságot és alááshatja a nemzetbiztonságot – jelentette ki Bell, aki szerint világos és átlátható törvényeket kell hozni, hogy a polgárok lássák, mire költik a pénzüket. Hozzátette: felelősségre kell vonni a korrupt tisztségviselőket, mindenkinek látnia kell, milyen következményei vannak, ha valaki megsérti a törvényt.

Bell nem értett egyet azzal, hogy a menekültválság kiváltó oka Európa toleráns értékrendje lenne. Szerinte a menedékkérők élvezni akarják azt, ami a tolerancia alapját jelenti: a jogállamiságot. Elmondta: tisztában vannak vele, hogy Magyarországnak kötelessége megvédeni a határait, de nem szabad összemosni az erőszak elől menekülőket a terroristákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik