Belföld
Image: 73662917, Ujhelyi István magyar jogász, politikus. 2014-től a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője, és az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetője. 2002–2014 között MSZP-s országgyűlési képviselő. 2010–2014 között az Országgyűlés alelnöke. 2006–2010 között előbb az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. 2000–2010 között a MSZP elnökségének tagja, 2004–2010 között és 2014-től a párt alelnöke., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com

Ujhelyi alelnök lenne, de azt nem mondja meg, kit támogat

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2016. 05. 13. 10:55

Pártját óvja attól, hogy „belesétáljon a Fidesz állította csapdába”, vagyis hogy „a végén még mi is Európa-ellenessé váljunk”.
Korábban a témában:

Bár az MSZP-n belül többen is kérték, hogy induljon a pártelnöki posztért, Ujhelyi István ragaszkodik uniós munkájához (EP-mandátuma 2019-ben jár le), alelnöknek viszont jelölteti magát.

A szocialisták EP-képviselője erről egy péntek reggeli sajtóbeszélgetésen számolt be.

Ujhelyi szerint „modern baloldali párt nem lehet meg európai ügyekért felelős tisztségviselő nélkül, ezzel is demonstrálva Európa-pártiságát” – ezt a szerepet szánja magának.

Ó, mondd, te kit támogatnál?

Ujhelyi arra nem válaszolt, hogy melyik elnök-jelöltet támogatja, úgy fogalmazott, azzal szeretne együtt dolgozni, aki fontosnak tartja az MSZP és Brüsszel közötti szoros kapcsolatot.

Pártját óvja attól, hogy „belesétáljon a Fidesz állította csapdába”, vagyis hogy „a végén még mi is Európa-ellenessé váljunk”. Azzal számol, hogy a Fidesz célja „közpénzből folytatott kampánnyal 2018-ra megszüntetni Magyarország Európa-párti és integrációpárti többségét”.

Orbán hatalma addig tart, ahol kezdődik az EU, a tervezett közös ügyészség, közös költségvetéspolitika, közös hadsereg legkevésbé sem érdeke a miniszterelnöknek

– így Ujhelyi. Aki szerint „brüsszeli folyosókon tényként kezelik, hogy amint lemegy a német és a francia választás, bejelentik mag-Európát, melyben, aki nem akar jönni, azt nem erőltetik, és az is eldőlni látszik, hogy 2020 után illiberális államot nem finanszíroz az EU”.

Image: 73662919, Ujhelyi István magyar jogász, politikus. 2014-től a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője, és az MSZP-DK európai parlamenti delegációjának vezetője. 2002–2014 között MSZP-s országgyűlési képviselő. 2010–2014 között az Országgyűlés alelnöke. 2006–2010 között előbb az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, majd a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára. 2000–2010 között a MSZP elnökségének tagja, 2004–2010 között és 2014-től a párt alelnöke., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Fotó: Berecz Valter

A kvótanépszavazással kapcsolatban azt mondta:

A szavazás napján voksolás helyett egy mobil padra állva szónokolok majd arról, hogy Magyarország a vesztébe rohan.

Ujhelyi úgy véli, „óriási változások kellenek, hogy életképes maradjon az EU, de ebből kimaradni tilos”, kvótaügyben a kilátásba helyezett pénzügyi büntetésről pedig azt gondolja:

Kétségbeesett figyelmeztetőeszköz, jelzi, hogy most, hogy a magyar parlament kiírta a népszavazást, már lehetetlen a német, francia adófizetők torkán lenyomni az orbáni vírust.

Ó, mondd!

Ujhelyi beszámolt arról is, hogy mától „határtalan petíció az egyenlő az egyenlő választójogért” címmel online petíciógyűjtést indít a „külföldre vándorolt több százezer magyar munkavállaló szavazójogának védelmében. Az akció mottóját Bródy Jánostól kölcsönzi/ferdíti: Valakinek holnap le kell győzni a sötétséges, ó, mondd, te hogy kit választanál.

A négyek

A Magyar Szocialista Párt június 25-én tartja tisztújító, a következő két év pártvezetőit hivatalba helyező kongresszusát. Az elnöki posztra a jelenlegi első ember, Tóbiás József mellett Szanyi Tibor, Molnár Gyula és Harangozó Tamás kandidál.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.