Belföld

Büntetőfeljelentést tettek az összedőlt szélmalom miatt

A felújításra adott pályázati forrásokat kérik számon. A vagyonkezelő szerint nem történt bűncselekmény, épp a feljelentő ellenőrizte a kifizetést és a végrehajtást.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal büntetőfeljelentést tett a két nappal ezelőtt összedőlt túrkevei szélmalom miatt. A hivatal elnöke aggályosnak tartja, hogy a több tízmillió forintos pályázati forrásból megvalósult beruházás öt éven belül megsemmisült.

Azt írták: a vagyonkezelő Nimfea Természetvédelmi Egyesület a szélmalom belső felújítására és molnárház építésére nyert el támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A projekt befejezését követően 2011-ben csaknem 16 millió forint támogatást folyósítottak a két projektelemre. Hozzátették: a malom külső felújítására nem érkezett pályázat.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője, Sallai Róbert Benedek LMP-s parlamenti képviselő azt mondta: nem történt bűncselekmény, a kifizetést és a végrehajtást épp a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellenőrizte. Elmondta: a külső felújításra azért nem érkezett pályázat a hivatalhoz, mert azt az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtották be

Megjegyezte: a kormányváltást követően nem is vehettek igénybe az ötezer fősnél nagyobb települések európai vidékfejlesztési támogatást. Kitért arra is, hogy az egyesület célja mindig a malom megőrzése volt, 2010-ben saját forrásból rakattak rá tetőt.

Barna Tamás, az egyesület munkatársa elmondta: a malom összedőléséről értesítették a hivatalt, onnan azt a választ kapták, hogy ezen kívül nincs más tájékoztatási kötelezettségük, mert az ötéves fenntartási időszak lejárt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik