Belföld
Összedőlt a túrkevei szélmalom

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom

24.hu
24.hu

2016. 05. 11. 16:09

Apránként haladtak a felújítással, de a külső palást felújítására nem kaptak pénzt. Most már késő.
Korábban a témában:

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom, amely a XIX. századból származott – erősítette meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, amely az önkormányzattal közösen tulajdonolta az épületet.

Néhány nappal ezelőtt már kidőlt a malom oldala. Akkor még kérdéses volt, hogy mi lesz a sorsa, most már viszont egyértelmű, hogy nem kerülhet sor a felújításra. A bontást követően az önkormányzattal egyeztetnek a malom sorsáról.

Összedőlt a túrkevei szélmalom
MTI

Barna Tamás, az egyesület munkatársa közölte: nem adták fel a reményt, hogy emléket állítsanak az utolsó túrkevei szélmalomnak, jelenleg keresik az ehhez szükséges forrásokat. A tervek között szerepel, hogy az összedőlt épület darabjainak felhasználásával egy kisebb szélmalmot építenének.

Az egyesület 2005-ben már nagyon rossz állapotban vette vagyonkezelésbe a szélmalmot, amely akkor már 15-20 éve elhagyatva, tető nélkül állt. Az 1950-es évekig folyt itt az őrlés, ezután folyamatosan pusztult az épület, amely 1987-re életveszélyessé vált.

Összedőlt a túrkevei szélmalom
MTI

A malom megmentése érdekében pályázatokat adtak be, 2006-ban és 2009-ben összesen mintegy 20 millió forint támogatást sikerült a malom felújítására és állagmegóvására fordítani. A belső felújítás ugyan megtörtént, de a külső palást felújítását célzó pályázaton nem nyertek.

Barna elmondta: a malomrekonstrukció különleges eljárást igényel, az egyedi szerkezet miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. Tavaly egyébként hasonlóképpen omlott le egy kunszentmártoni szélmalom is.

Összedőlt a túrkevei szélmalom
MTI

Az örökségvédelmi hivatal munkatársai most arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják Jász-Nagykun-Szolnok megyében az összes, még megmaradt ilyen épületet. Túrkevén egyébként régen tizenhárom szélmalom működött. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.