Belföld

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom

Apránként haladtak a felújítással, de a külső palást felújítására nem kaptak pénzt. Most már késő.

Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom, amely a XIX. századból származott – erősítette meg a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, amely az önkormányzattal közösen tulajdonolta az épületet.

Néhány nappal ezelőtt már kidőlt a malom oldala. Akkor még kérdéses volt, hogy mi lesz a sorsa, most már viszont egyértelmű, hogy nem kerülhet sor a felújításra. A bontást követően az önkormányzattal egyeztetnek a malom sorsáról.

MTI
MTI

Barna Tamás, az egyesület munkatársa közölte: nem adták fel a reményt, hogy emléket állítsanak az utolsó túrkevei szélmalomnak, jelenleg keresik az ehhez szükséges forrásokat. A tervek között szerepel, hogy az összedőlt épület darabjainak felhasználásával egy kisebb szélmalmot építenének.

Az egyesület 2005-ben már nagyon rossz állapotban vette vagyonkezelésbe a szélmalmot, amely akkor már 15-20 éve elhagyatva, tető nélkül állt. Az 1950-es évekig folyt itt az őrlés, ezután folyamatosan pusztult az épület, amely 1987-re életveszélyessé vált.

MTI
MTI

A malom megmentése érdekében pályázatokat adtak be, 2006-ban és 2009-ben összesen mintegy 20 millió forint támogatást sikerült a malom felújítására és állagmegóvására fordítani. A belső felújítás ugyan megtörtént, de a külső palást felújítását célzó pályázaton nem nyertek.

Barna elmondta: a malomrekonstrukció különleges eljárást igényel, az egyedi szerkezet miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele. Tavaly egyébként hasonlóképpen omlott le egy kunszentmártoni szélmalom is.

MTI
MTI

Az örökségvédelmi hivatal munkatársai most arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják Jász-Nagykun-Szolnok megyében az összes, még megmaradt ilyen épületet. Túrkevén egyébként régen tizenhárom szélmalom működött. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik