Belföld

Százmilliárdos büntetést kaphatunk Brüsszeltől

Az aszfaltkeverőügyhöz hasonló méretű botránnyá dagadhat a magyarországi szennyvíz-beruházási gigatender, ugyanis ebben az esetben is versenykorlátozás alapos gyanúja miatt vizsgálódik az Európai Bizottság – értesült a brüsszeli testülethez közeli forrásokból a Magyar Nemzet. Már a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) is foglalkozik a vízközműhálózatok fejlesztésére vonatkozó nagy értékű pályázatokkal.

A hat vidéki régiót érintő szennyvizes projektek 420 milliárd forintnyi uniós forrást emésztenek fel. A lap információi szerint elkerülhetetlen az uniós támogatás egy részének a visszafizetése. A magyar fél a színfalak mögött legfeljebb öt-tíz százalékos büntetésbe még belemenne,

Brüsszel azonban visszavenné a források 40-50 százalékát is: a legkedvezőbb forgatókönyv 21, a legrosszabb 210 milliárd forintba kerülhet.

Az érintett Kehop-felhívások beruházási keretszerződéseit a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. írta ki. Brüsszel azért tartja indokoltnak a versenyjogi vizsgálat lefolytatását, mert a 2014–2020-as programozási időszak alapcéljával, a kis- és középvállalkozások támogatásával ellenkezik a kiírás, amely épp ellenkezőleg, kifejezetten a legnagyobb piaci szereplőknek kedvez – írja a lap. Emlékeztetnek, korábban a hvg.hu számolt be róla, hogy az eredeti uniós célok megvalósítása helyett kormányközeli nagyvállalkozók feltőkésítése, a Duna Aszfalt Kft., a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft., illetve a Békés Drén Kft. felpumpálása lehet a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik