Belföld

Jászapáti gólyagyilkosság: aki ilyet tesz, azzal már tettek hasonlót

Megkérdeztünk egy madárvédő egyesületet és egy igazságügyi szakértőt, mi állhat a brutális állatkínzás hátterében. Több van, mint egy szerencsétlen gólya halála.

Hétfőn találtak rá a jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarán annak a gólyának a tetemére, amit a hétvégén brutálisan megkínoztak és agyonvertek. A bűncselekmény egy hétvégi rendezvényen történt, a tettesek megtalálásáért pedig ketten is százezer forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel. Az elkövetőket már el is fogta a rendőrség, két 15 éves fiú hajtotta végre a brutális támadást.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Orbán Zoltán azt mondta a 24.hu-nak, ilyen állatkínzásért és természetkárosításért akár több év börtönbüntetés is kiszabható. Viszont tudva, hogy két kiskorú volt az elkövető,

nem gondol komolyabb retorzióra.

Reméli, hogy a két fiú azóta rájött, milyen súlyos vétséget követett el, és egy életre megtanulják a leckét.

Fotó: Facebook/Mihályi István
Fotó: Facebook/Mihályi István

Orbán Zoltán természetesen nagyon sajnálja, ami a madárral történt, de azt mondja, álszentnek tartja a társadalmat. Nem érti, miért van az, hogy most egy madár miatt mindenki meglincselné a két fiút, amikor viszont tömegesen kerülnek veszélybe élőlények, senki nem emeli fel komolyabban a hangját. Utalt a városligeti fakivágásokra és arra, ott mennyi madár és fióka kerül így veszélybe.

Azok a fák a gyökerüktől a tetejükig tele vannak élettel

– mondta.

Kegyetlenségnek tartja, ami a jászapáti gólyával történt, de azt mondja, gyerekekről van szó, szerinte nem voltak tisztában a cselekedetük súlyával. Sajnálja a madarat, de fél, hogy a gyerekeket emiatt egy életre megbélyegzik. Arra figyelmeztet, hogy amíg most egy ország egy madár halálán háborog, évente akár

két-háromezer gólya is elpusztul áramütés következtében. 

Elnyomó lehetett, nem elnyomott

Megkérdeztük egy pszichológus véleményét is a történtekről. Bujdosó Balázs igazságügyi szakértő azt mondta, ha így látatlanban le kellene írnia az elkövetőket, biztosan súlyosan megbántott gyerekeket képzelne el. Viszont felhívja arra a figyelmet, hogy mivel ketten voltak, nem tudni, hogy mindkettőjüknek szándéka volt-e ilyen brutális dolgot tenni, vagy egyikük csak alárendelődött a másiknak. Ez ugyanis gyakori képlet.

Aki ilyet tesz, az általában kisebbrendűnek érzi magát, gyakran tapasztalt már fájdalmat és meghiúsultságot életében. Ekkor pedig azt érezhette, most ő az elnyomó, nem az elnyomott. A szakértő azt hozta fel példának, hogy képzeljük el, amikor a férfi hazajön a munkahelyről, ahol megbántották, leszidja a feleségét, hogy miért nem finom a vacsora, a nő kiosztja a gyerekét, hogy miért nem tanul, a gyerek pedig belerúg a macskába a végén. Azt, hogy mi késztetné arra, hogy meg is ölje, már vizsgálni kellene.

Hogy miért kínozták meg így a madarat, az indokolhatja, hogy

valamelyikőjüket már valaha kínozták így meg, lelkileg vagy akár testileg.

Arra a kérdésre, hogy vajon egyedül megtenne-e egy 15 éves egy ilyen szörnyű dolgot, a szakértő azt mondta, nem valószínű, az elkövetők között viszont jelentős különbség lehet. Bujdosó Balázs szerint a bírónak ilyen esetben erkölcsi kötelessége terápiát előírnia az elkövetőknek, elősegítve a gyógyulásukat.

Abnormális dolog lenne 15 éveseket emiatt kivonni a társadalomból

– mondta.

Az igazságügyi szakértő reméli, még korrigálható a két fiú életpályája, és a társadalom normális tagjaivá lehet átnevelni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik