Belföld
Budapest, 2010. december 11.
A 70. születésnapját ünneplõ Kiss László mesteredzõ meghatódik azon az ünnepségen, amelyen olimpiai bajnok tanítványai a Testnevelési Egyetem (TF) Hepp Ferenc termében köszöntik. Kiss László mesteredzõ, az úszóválogatott szövetségi kapitánya 2010. december 13-án lesz 70 éves.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Bors: Biszku miatt úszhatták meg Kiss Lászlóék?

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 05. 11. 09:10

A belügyben akkor az a hír járta, hogy maga a néhai miniszterelnök-helyettes járt közben az úszókért.

A csoportosan elkövetett nemi erőszakért az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kiss Lászlóra 5, Lantos Lászlóra (akit felesége a világ legjobb férjének nevezett) legalább 7 évet mérhetett volna a bíró, mégsem tette. A Borsnak egy, a Kiss-ügyet közelről ismerő, a 60-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi azt mondta, a csoportos nemi erőszakot elkövető úszók kifejezetten szívélyes elbánásban részesültek.

Az ügy vizsgálótisztje az ország egyik legkiválóbb szakembere volt, főleg életvédelmi ügyeket vitt, gyilkosok, erőszakos bűnelkövetők kihallgatását vezette. Nem volt az a kenyérre kenhető típus, de az úszók mégis megnyerték maguknak, állítólag együttműködőek voltak, részletes beismerő vallomást tettek, bár a bíróságon már tagadták a nemi erőszakot – tette hozzá.

Aztán jött az enyhe ítélet, Kiss 3 évet kapott, 20 hónap után pedig már szabadulhatott is, és be is indultak a folyosói pletykák. A Bors informátora szerint az a hír járta, hogy maga Biszku Béla (akkori miniszterelnök-helyettes) járt közben az úszókért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon. Az egykori belügyi dolgozó látta a Takáts Zsuzsával készült interjút, szerinte az elmondottak fedik azt a vallomást, amit 55 éve a rendőrségen tett.

A Blikk közben arról ír, hogy rendőrrel fenyegették a megerőszakolt nő nevelőapját Kiss Lászlóék. A lap a birtokába jutott legújabb információk alapján azt írja, hogy Takáts Zsuzsanna nevelőapját többször felkereste egy korábbi békéscsabai rendőr, K. Mihály, aki a Lantos családdal jó kapcsolatot ápolt. A férfi mindig ügyelt rá, hogy ne derüljön fény a találkozókra. A Blikk idéz a bírósági iratokból is.

Nyilván azzal van összefüggésben, hogy valamilyen módon közben akart járni Lantos érdekében Takátséknál, mert ellenkező esetben hivatalból üldözendő bűncselekmény eseté­ben nyilván semmi keresnivalója nem volt és nem is lehetett K. Mihálynak a sértett családjánál

Korábban Kiss László ügyében többen meglepődtek azon, hogy a dokumentumok szerint bár 1962 februárjában három év börtönre ítélték, 1963-ban 200 méteren magyar bajnoki harmadik lett pillangóúszásban. Egy kortárs úszóolimpikon elmondása szerint ők hozták ki Kiss Lászlót idő előtt a börtönből, de volt olyan felvetés is, hogy 1963-ban amnesztiát kapott Kádártól, így szabadulhatott korábban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.