Belföld

Politico: Magyarország az uniós tagság egyik legfőbb haszonélvezője

24.hu
24.hu

2016. 05. 10. 13:49

Részletes elemzést közölt a Le Monde francia lap, Orbán Viktor az illiberális demokrácia építésze Európában címmel, írja az MTI. A lap idézte a miniszterelnök pénteki rádióinterjúját, miszerint egy menekült befogadása majdnem negyven évi átlagkeresetnek felel meg Magyarországon. Írnak arról is, hogy az Európában modellként szolgáló és egyre terjedő magyar “alternatív demokráciakoncepció” a közös európai értékektől nagyon eltérő értékeket vall magáénak.

Úgy látják ennek alapja a rend, a sajtó ellenőrzése, a család, a vallás, a föld kultusza, a megszépített múlt misztifikálása, a szociális juttatások munkához kötése.

A cikk szerzője egy látnoki gondolatról beszél, ami Magyarországot a világ új központjává kívánja tenni. A lap idézte Ivan Krastev bolgár politológust, aki szerint az illiberális modell egyik ellentmondása, hogy a kelet-európai országok az Európai Unió strukturális alapjaiból tartják fenn magukat, s ha az EU szétesne, ők lennének az első áldozatok.

A Politico is hasonló véleményen van, egy friss tanulmányra hivatkozva azt írták, hogy Magyarország az uniós tagság egyik legfőbb haszonélvezője, az ország állampolgárai ugyanakkor az Európai Uniót legkevésbé értékelők között vannak. A cikk egyik szerzőjének az a benyomása,

hogy az ország soha nem tudott felépülni a trianoni békeszerződés évszázados traumájából.

Magyarország ellenpéldájaként Írországot jelölték meg a tanulmányban. Dublinnak a 2010-ben kapott uniós mentőcsomag értelmében szigorú megszorító intézkedéseket kellett végrehajtania, az Európai Unió társadalmi megítélése azonban ennek ellenére rendkívül pozitív maradt.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • eu

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.