Belföld

Lázár: azért épül Orbánnak terasz a Várban, mert Gyurcsány

A vendégeit fogadja majd a miniszterelnök a neki épülő teraszon a Várban, egy DK-s képviselő megkérdezte Lázárt, hogy már a műemlékvédelem sem számít?

Bár Varju László a kérdésében palotát emleget, Lázár szerint szó sincs erről. „A Kormány nem tervezett ilyen beruházást és a jövőben sincs ilyen irányú szándék. A Karmelita épület – ahogy később helyesen hivatkozza – kolostor korábbi funkcióját és jellegét is tekintve.”

A miniszter szerint a keleti homlokzat elé tervezett erkély építészeti megfontolásból, a tervező ötlete alapján kerül a homlokzatra. A védett épület sziluettje nem változik, a védett, világörökségi Budai látkép változatlan marad, így a megvalósuló erkély műemlékvédelmi érdeket nem sért.

Bár az is igaz, hogy a Liberálisok korábban feljelentést tettek az erkély miatt.

Mert Gyurcsány

2015 elején a Miniszterelnökség Lázár szerint értesítette az UNESCO Világörökség Központját a Nemzeti Hauszmann Terv előkészítő intézkedéseiről, amely a tájékoztatást tudomásul vette.

Majd emlékeztette Varjut, hogy 2004. május 14-én az akkori kormány határozatot hozott a budai Vár újjáépítésének a befejezéséről. Az összesen kilencmilliárd forintos keretből a Vár Szent György téri épületeinek, a honvédparancsnokságnak, volt helyőrségi palotának, valamint József nádor palotájának a visszaépítése volt a célja.

Őszintén remélem, hogy Gyurcsány Ferencnek – és pártjának – azóta nem változott meg a véleménye a Várról, még akkor sem, ha azóta komoly életmódváltáson esett át pártelnök úr, hiszen újabban tisztességes és szegény.

Ezzel Gyurcsány május elsején elmondott beszédére célzott, amit itt talál, érdemes kattintani.

(parlament.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik