Belföld

Majális: mindenki béreket emelne, de Gyurcsány még egészen visszafogott

A PM-esek meg halálosan összevesztek a szocialistákkal, idén elmarad a Karácsony.

Közös majálist tart az öt szakszervezeti konföderáció a Városligetben. A rendezvény a szakszervezetek „követelési piramisának” felépítésével kezdődött. Ebből kiderült, hogy az érdekképviseletek egyebek mellett a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követelnek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét. Ezután a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Liga Szakszervezetek, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége vezetői virággal emlékeztek a Városligeti Szakszervezeti Emlékkőnél, az első szabad majális helyszínén.

A szocialisták helyszínén ilyen a hangulat:

24.hu / Petkó Gergely
24.hu / Petkó Gergely

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatót tartott a Városligetben, ezen arról beszélt, hogy „a leendő új, demokratikus kormánynak” olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseltét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot. A fizetéseket egyik napról a másikra nem lehet megduplázni – mondta a DK elnöke, de hozzátette: a párt programja szerint a következő 5-10 évben az inflációt 5-6 százalékkal meghaladó mértékben kellene növelni a béreket, az egészségügyben és az oktatásban viszont jóval nagyobb mértékben emelnének.

Az LMP is kint van a Városligetben, a párt frakcióvezető-helyettese, Schmuck Erzsébet a közszféra béreinek jelentős emelését sürgette. A pártrendezvényen a képviselő elmondta: 600 milliárd forintot akar feleslegesen elkölteni jövőre a kormány, míg béremelésre ennél sokkal kevesebbet fordít. Az LMP csökkentené az alacsony jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, ami az átlagbért keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné. Schmuck Erzsébet bírálta a paksi bővítésre fordítandó plusz százmillió forintot, a Városliget átépítését, a miniszterelnök várba költözését, a Modern városok programban elköltött 153 milliárd forintot, valamint a kormányfő hobbiját, a stadionépítést, amire jövőre majdnem 47 milliárd jut.

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője, Tordai Bence a párt május elsejei rendezvényén azt mondta: az alacsony jövedelműeknek alapjövedelmet vezetnének be, ami a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi egyötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnak. Tordai beszélt arról is, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármester a korábbi tervekkel ellentétben nem szólal fel az MSZP városligeti színpadán, mert amit a párt a Liget-projektről szóló önkormányzati szavazáson elkövetett, nehezen értelmezhető máshogy, mint az elvek elárulásaként.

Az Együtt elnöke a Szabadság téren szólalt fel pártja május elsejei rendezvényén. Szigetvári Viktor többkulcsos személyi jövedelemadót és általános bérfelzárkóztatást sürgetett. Kitért arra, hogy május elsején Magyarország európai uniós csatlakozását is ünnepelni kell, hiszen az ország tizenkét éve ezen a napon csatlakozott a közösséghez. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Orbán Viktor a kvótanépszavazással „keletre, Putyinhoz vezetné az országot”, és úgy vélte: a miniszterelnök belenyugodott abba, hogy Magyarország az EU másodrendű tagja lesz. Azt mondta: az Orbán-rezsim feudális, leszakadó országot épít, ahol emelkednek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek. Az Együtt szerint az államnak van elég pénze a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésére, csak nem a paksi bővítésre, a várfelújításra, a Városliget-projektre, illetve a budapesti olimpiai felkészülésre kellene elköltenie. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik