Belföld

Kiss-ügy: cáfolja az olimpiai bajnok Aczél Endrét

Fogalmam sincs arról, hogy Aczél Endre miért viselkedik így - nyilatkozta a 24.hu-nak Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, aki úgy emlékszik, '61-ben több nemi erőszakról is beszéltek az uszodában. Az adatvédelmi hatóság pedig lehet, hogy vizsgálná az ügyet nyomozó rendőrt hétfői interjúját.

Nem érti Dr. Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, hogy a lassan mindenhonnan kirúgott Aczél Endre miért hivatkozik rá a Kiss-ügyben. Aczél a napokban egy nyilvános Facebook-poszt alatti kommentben írta azt, hogy Török ismerte Takáts Zsuzsannát, akit Kiss László és 2 társa, Lantos László és Várszegi Lajos 1961-ben megerőszakolt. Aczél Endre azt írta, Török Ferenc mondta neki a megerőszakolt nőről, hogy „ismertük őt, afféle bevállalós csaj volt”.

aczél endre kommentel

A 24.hu megkereste Török Ferencet, aki azt mondta, nem ismeri Takáts Zsuzsannát. Soha nem találkoztak személyesen, és az RTL-nek adott interjút látva sem tudta azonosítani.

Fogalmam sincs arról, hogy Aczél Endre miért viselkedik így – tette hozzá.

Török azt mondta a 24.hu-nak, hogy egy nemi erőszakot csak elítélni lehet.

Több erőszak lehetett

Az egykor parlamenti képviselőként is dolgozó olimpikon szerint amikor Kiss Lászlóékat letartóztatták, sokan beszélgettek arról az uszodában, hogy több eset is előfordult, de azt hozzátette, hogy ezekről ő is csak pletykákból értesült.

Erről beszélt mindenki a „zuhanyhíradóban”, de emlékeim szerint inkább azután, hogy Kisséket megvádolták.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Kiss Lászlót is próbáltuk telefonon szóra bírni, de napok óta elérhetetlen. Korábban használt telefonját nem veszi fel. A két másik elkövező közül Lantos László az erőszak után sokáig sportújságíró volt, korábban úgy nyilatkozott, örülne, ha a hölgy elmondaná a teljes igazságot, mert „így végre kiderülne, hogy bennünket, hármunkat ártatlanul ítéltek el. Kiss Lacit egy becsületes, sikeres élet után két nap alatt keresztre feszítették, mint Jézus Krisztust”.

Várszegi Lajos pedig törölte a Facebook-profilját. Ahogyan Aczél Endre profilja is elérhetetlen, igaz ő azt mondja, valaki meghekkelte az oldalát, ezért tűnt el a Facebookról.

Közben Kiss László kikérte a per aktáit, új jogi eljárás keretében szeretné bebizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és ’62-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet.

Nem lesz könnyű dolga

A Népszabadságnak megszólalt az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett. Martinkó Károly azt mondta, Kissnek nem lesz könnyű dolga.

Korábban a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.

Martinkó szerint semmilyen presszió nem volt, kollégái figyelmét is felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfélemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos erre azt mondta, nincs rászorulva a sajnálatra.

Hatósági vizsgálat

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila nem sokkal a botrány kirobbanása után elrendelte a Kiss László-ügy ítéleti iratainak zárolását. Akkor az elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy tekintettel az eset jogi megítélésének összetettségére, a bűncselekmény áldozatának jogaira és más érintettek személyes adatainak védelmére, az esetleges további jogsérelem megakadályozása érdekében elrendelte az ítélet zárolását.

MTI Fotó: Soós Lajos
MTI Fotó: Soós Lajos

A NAIH “ideiglenes biztosítási intézkedést visszavonó, illetve az ügy érdemében hozott döntéséig az adatkezelők az ítéletet nem használhatják fel a tevékenységük során, harmadik személyek számára nem biztosíthatnak hozzáférést, továbbá harmadik személy arról másolatot nem készíthet”. Vagyis tulajdonképpen arra kérte az újságírókat, hogy ne írjanak az ügyről.

Péterfalvi Attila a 24.hu-nak azt mondta, hogy az általa majd’ egy hónapja indított vizsgálatnak még néhány hétre szüksége van a döntéshez, és arról nem akart részleteket elárulni, hol tartanak ennyi idő után a vizsgálatban.

Nem számoltatom be a munkatársaimat, folyamatban van – tette hozzá az elnök.

Takáts Zsuzsanna RTL-nek adott és szombat este sugárzott interjújáról azt mondta Péterfalvi, hogy

 az áldozat azt mond, amit akar,

ez nem befolyásolja a hivatal vizsgálatát. Az egykor az ügyet nyomozó Martinkó Károly megszólalása szerinte azonban már más lapra tartozik. Azt nem volt hajlandó elárulni Péterfalvi, hogy esetleg ez azt is jelentheti-e, hogy vizsgálják az egykori nyomozó mostani interjúját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik