Belföld

Áprilisi indulása óta nyolcvan beteget láttak el az Uzsoki kórház új szívkatéterlaborjában

Az áprilisi indulás óta nyolcvan, körzethez tartozó beteget láttak el az Uzsoki Utcai Kórház új szívkatéterlaborjában, olvasható a hétfői Magyar Hírlapban.

A lapnak Ficzere Andrea, az intézmény főigazgatója elmondta: szerettek volna Magyarországon elsőként onkokardiológiai endovaszkuláris centrumot létrehozni. Mint mondta, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a területileg az Uzsoki kórházhoz tartozó mintegy 2,4 millió onkológiai betegnek szívkatéteres kardiológiai ellátást is tudnak nyújtani.

Kifejtette: a tumorkezelések, illetve a tumoros betegség szövődménye nagyon gyakran szív-érrendszeri megbetegedést idéz elő és több nemzetközi tanulmány szerint is a rákkal küzdők majdnem fele nem maga a daganat, hanem valamilyen szív- és érrendszeri probléma miatt hal meg, vagyis, ha egyszerre tudják az alapbetegséget – a daganatot – és a kardiológiai szövődményt kezelni, nemcsak a túlélési esélyeket, hanem az életminőséget is jelentősen javíthatják.

A főigazgató tájékoztatása szerint a labor felkészülten tud egyaránt perifériás ereket érintő, onkológiai katéteres ellátást, valamint szívkatéteres sürgős ellátást is végezni. Ficzere Andrea szólt arról is, indokolt volt a centrum kialakítása, mivel a fővárosban jelenleg öt helyszínen zajlik hasonló ellátás, vagyis négyszázezer lakosra jut egy akut szívinfarktus ellátására képes labor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik