Belföld

50 ezret adtak, 4,3 milliót kaszáltak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 05. 09. 10:20

Vádat emeltek az orosházi uzsorások ellen. A 47 éves férfi 43 éves feleségével éveken át szipolyozott legalább hat embert.

Az orosházi házaspár főfoglalkozásként hulladékgyűjtéssel foglalkozott, de már évekkel korábban rátértek arra, hogy a környezetükben élő hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő, befolyásolható embereket „uzsoráztattak”. Módszerük lényege az volt, hogy a szűkös anyagi helyzetben lévő rászorultaknak egy hónapra kölcsönt adtak, havi 100 százalékos kamatra. A következő hónap elején az alapkölcsön kétszeresét követelték, de a követelt összeg felét, azaz az eredeti kölcsönt a kölcsönvevőnek „visszaadták”, ismét havi 100 %-os kamatra.

Így a rászorultak eladósodottságát évekig fenntartották. A vádlottak e módszerrel az egyszeri kölcsön fejében, minden hónapban az alapkölcsön összegével megegyező összegű pénzt szedtek. A sértettek ebbe beletörődtek, noha az így keletkezett fizetési kötelezettség havi rendszeres teljesítése a sértettek és családtagjaik súlyos nélkülözését eredményezte. Volt olyan sértett, aki 50.000.-Ft-os kölcsönre öt és fél év alatt összesen 4,3 M Ft-ot fizetett vissza a vádlottaknak.A vádlottak egyes sértetteknél a pénz behajtása céljából súlyos fenyegetést, erőszakot is alkalmaztak. Az egyik sértettet, aki nem akarta munkabére teljes összegét átadni, megfenyegették, hogy úgy összeverik, hogy intenzív osztályra kerül. Egy másik sértettet “csicskáztattak”: éveken át arra kényszerítettek, hogy az Orosháza, Sámsoni utcai házukban tartózkodjon és ott munkát végezzen minimális ellátás fejében, nem engedték haza, amikor pedig a sértett elszökött, utána mentek, megpofozták és őt, valamint édesanyját a kocsijuk után kötötték, úgy húzták őket.

Az Orosházi Járási Ügyészség az előzetes letartóztatásban lévő házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, 2 rendbeli a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény bűntettével vádolja, a halmazati büntetés mértéke 2-12 évig terjedő szabadságvesztés büntetés. Az ügyészség a vádlottak ellen börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy mellékbüntetésként a bíróság tiltsa el őket a közügyek gyakorlásától.

A sértettek kérték káruk megtérítését, a járási ügyészség ezt alaposnak találta, ezért indítványozta, hogy a bejelentett polgári jogi igényeknek a bíróság adjon helyt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.