Belföld

Újabb dokumentumok kerültek nyilvánosságra Matolcsyék költekezéséről

Az egyik alapítvány 2500 példányt vett abból a könyvből, amely a jegybankelnök Heti Válaszban megjelent írásait tartalmazza.

Újabb dokumentumokat tettek közzé a Magyar Nemzeti Bank alapítványai saját működésükről. Most már a kuratóriumok és felügyelőbizottságok üléseinek jegyzőkönyvei is olvashatóak.

Korábban csak azt hozták nyilvánosságra, hogy milyen jogcímen, kiknek fizettek támogatásokat az MNB által létrehozott és 250 milliárd forinttal kitömött alapítványok, de már az is akkora botrányt kavart, hogy például a VS.hu tucatnyi újságírója, élükön a főszerkesztővel beadta a felmondását, miután kiderült, hogy a kiadó bevételének legnagyobb részét a jegybanki alapítványok által nyújtott több mint félmilliárd forintnyi támogatás jelenti. Egészen addig nem volt nyilvános, hogy a portált közpénzből tartják fenn.

A 444 hozzálátott a most felkerült dokumentumok átnézéséhez, amelyből kiderült: a Pallas Athéné Domus Animae alapítvány nemcsak a Matolcsy Györgyről szóló, hanem a jegybankelnök által írt könyvekre is szívesen költött. Úgy, hogy közben a kuratórium elnöke is Matolcsy György.

Alig találkoztak a kurátorok

2014 tavaszán ötszáz darabot vásároltak a „2002 – 2013 Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból” című kötetből, részben az alapítvány saját könyvtára számára, részben pedig egyetemeknek ajándékba. Szeptemberben a Pallas Athéné Domus Animae még kétezer darabot vett ugyanebből a könyvből. Minderre 14 millió forintot költöttek el. Az első beszerzéskor 8341 forintot fizettek a könyvek darabjáért, a második alkalommal 5014-et.

A kuratóriumi jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a kurátorok 2015 tavaszáig csak kétszer találkoztak személyesen: az alakuló ülésen és 2014 decemberében. Saját működési szabályzatuk azt mondja ki, hogy évente legalább kétszer kell ülésezniük, kivételes esetben pedig interneten is határozhatnak. Gyakorlatilag minden eset kivételes volt, mert az összes döntést interneten szavazva hozták, és csak egy olyan szavazás volt, ahol nem szavazott mindenki igennel.

Erre kapott pénzt a VS

Kiderült az is, hogy Matolcsy György mint kuratóriumi elnök, és egy tőle független kurátor határozhattak arról, hogy az alapítvány milliárdjait jellemzően magyar állampapírokba fektessék, a papírokat pedig a Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a tulajdonában lévő Növekedési Hitelbankban helyezzék el.

Olvasható a jegyzőkönyvek között a VS.hu kiadója, a New Wave Production Kft. pályázati kérelmének vezetői összefoglalója is. Ebben az áll, hogy a kiadó „belső társadalmi felelősségvállalási programot” indított, amelyben kiemelten foglalkoznak például „Magyarország geopolitikai, szociokulturális, társadalmi, pénzügyi, gazdasági helyzetének feltárásával”, de konkrétumokat nem fogalmaz meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik