Belföld

Kamuegyetem-lovag intézetének is jutott az MNB-alapítványok millióiból

Gazdaságetikai konferencia címén tartottak rendezvényt arról, hogy „a szexuális normák megszüntetése elpusztítja a keresztény kultúrát”.

Egy furcsa hátterű szervezetnek, a John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központnak is juttattak pénzt az MNB-alapítványok, összesen 27,7 millió forintot. A 444 utánanézett a kérdéses intézménynek, honlapjukon megtalált küldetésükben azt írják:

A társadalom eltávolodott attól az Istentől, akit korábban az ember az abszolút igazsággal és igazságossággal azonosított. Elárasztotta pornográfiával és kulturálatlansággal a világot, megmérgezte a nemeket, és aláásta a férfi és nő közti kapcsolatot. Ezért az emberiség ma egy morbid, dekadens, enervált, felületes, képmutató társadalomban él, ahol az emberek kiárusítják magukat, hogy munkához jussanak, és ahol a tömegtájékoztatás és a nevelés a propaganda és a tudatipar áldozatává lett.

Az intézet mögött Kertész-Bakos Ferenc áll, akinek neve többször felmerült kétes eredetű doktori címeket osztó képzések körül. A John Henry Newman Központ korábban a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán működő intézet volt, tavaly óta viszont közösségi képzési központot is műkdötetnek Sümegen, a Jövőegyeteme nevű projektben a modern kereszténység tanait szeretnék terjeszteni.

Kertész-Bakos tagja volt a máltai lovagrendet másoló „Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrendnek”, amelyben Hunvald György és Schmuck Andor is felbukkant. A lovagrend egy iskolát is alapított, a Pro Deo Universityt, amelynek Kertész-Bakos volt a dékánja. Ez akkor vált ismertté, amikor kiderült, hogy itt végzett a zöldhatóság vezetője, Tolnai Jánosné Szatmári Katalin, aki a kamudiplomára kapott állami kinevezést. Ő végül lemondott.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány 9,47 millió forintot adott Kertész-Bakoséknak az „Első magyarországi interdiszciplináris gazdaságetikai konferencia” megrendezésére, amit 2015 októberében tartottak. Itt azonban a kiírt téma helyett főleg a keresztény fundamentalizmuson és a feminizmusellenes kirohanásokon volt a hangsúly. Sümeg város önkormányzata például „A szexuális normák megszüntetése elpusztítja a keresztény kultúrát” címmel adott ki közleményt a rendezvényről. A konferencián elhangzott beszédeket angol és magyar nyelven bemutató szöveggyűjtemény ugyancsak jegybanki alapítványi támogatással jelent meg.

Az MNB egy másik alapítványa, a Pallas Athéné Domus Animae 6,3 millió forintot adott a John Henry Newman Oktatási Központnak Marguarite A. Peeters két könyvének lefordítására, az egyik a nyugati kulturális forradalom globalizációjáról, a másik a genderforradalomról szól, a konferenciához hasonló felfogásban. Peeters egyik, az interneten elérhető művében például olyan megállapításokat tesz, mint hogy

A valóságban 1968 májusának nemzedéke, a nagy hatalmú népesedést kontrolláló lobbi és sok milliárd dolláros iparuk, a gazdasági feministák és más világi Nyugati Nem-Kormányzati Szervezetek és a posztmodern akadémikusok foglalták el a kulcspozíciókat az ENSZ-ben és specializált ügynökségeiben az 1960-as évek óta.

Tovább 10,89 millió forintot adtak az oktatási központnak „az argentin szuverén adósság kezelésének alternatív módszertana és annak tanulságai a magyar párhuzamok tükrében” projektre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik