Belföld

Vajna: „Politikailag teljesen független vagyok”

andy vajna és habony árpád (Array)
andy vajna és habony árpád (Array)
És elmondta tisztán azt is, nincsenek offshore vállalkozásai.

A Figyelőnek adott gigainterjúban Andy Vajna üzletember-kormánybiztos arról beszélt, megvált karib-tengeri érdekeltségeitől, csak Magyarországon, Luxemburgban és az Egyesült Államokban birtokol vállalatokat. Minden cége teljesen átlátható, ő az egyetlen tulajdonos.

A TV2 gazdálkodásáról azt mondta: tavaly több mint 5 milliárd forint volt a veszteség, a jelentős bevételt generáló programdíj ellenére is csak 3-5 év múlva válhat nyereségessé, de már nincs likviditási gond. A kezdetektől tervezte, hogy bevon külső finanszírozást, az Eximbank és az OTP szigorú, piaci feltétekkel hitelez. Nem zárta ki, hogy esetleg vesznek külföldi tévéadókat, vagy a csatorna végez külföldi tevékenységet.

Gerkens keze szabad

Mint mondta, Dirk Gerkens január óta teljes felhatalmazással irányítja a céget. A sajtóban megjelentekkel ellentétben  ő felel a gazdasági és a hírigazgató napi szintű operatív irányításáért is. Vajna a műsorstruktúráról csak beszélget, a stratégiaalkotásban nagyon erősen benne van.

Rogán Antalt és Habony Árpádot a kormánybiztos jó barátjának nevezte, de tagadta, hogy utóbbinak bármilyen befolyása lenne a TV2-nél, ő a Róna utcában még nem is találkozott vele. A Habonynak adott – a NAV-tól kiszivárgott információk szerint 150 ezer dolláros – kölcsönről nem akart mondani semmit.

Politikailag teljesen független vagyok. 

Így reagált a kérdésre, hogy a Tények szerkesztési elvei mögött sokan Habonyt sejtik. Azt mondta: a hírműsorokért kizárólag Kökény-Szalai Vivien a felelős, ő napi ügyekbe nem folyik bele. Szerinte a Tények még izgalmasabb lesz attól, hogy az eddigieknél is sokkal bulvárosabb lesz. Két-három év múlva már hétköznap is verhetik az RTL-t. Vajna nem úgy látja, hogy elárasztanák a csatornát a kormányzati hirdetések.

Nincs Lex Vajna

A kaszinóira büszke és tagadta az ellenzéki vádakat, hogy médiabirodalom építésére kapta a kormánytól a fővárosi kaszinómonopólium profitját. Szerinte azért kapták azokat pályázat nélkül, mert a magyar állam elismerte több évtizedes munkájukat. Egy kérdésre válaszolva elmondta: elég adót fizet – 2000 és 2015 között több mint 44 milliárd forint koncessziós díjat és játékadót rótt le a Las Vegas Casino -, ezért nem segíti ki az államot, ha annak kártérítést kell fizetnie a betiltásuk előtt nyerőgépeket üzemeltető vállalkozóknak.

Andy Vajna terveiről elárulta: elképzelhető, hogy pincészetet vásárol Tokajban, még idén indul az online kaszinózás, a hónap végén pedig már a rádiója is, a DJ FM, azt szeretné, ha a fővárosban ez lenne a leghallgatottabb, de azt nem tervezi, hogy országos frekvenciára pályázik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik