Belföld

Tállai: mesterlövészek váltják fel a géppuskásokat az adóhatóságnál

A NAV azt is látni akarja, ha bedobunk egy kétszázast az italautomatába.

Gyökeresen átalakul az adózó és az adóhatóság kapcsolata – ígérte Tállai András. Az erről szóló jogszabály ősszel kerül az Országgyűlés elé.

Az adóügyekért felelős államtitkár elmondta: törvénybe kerülnek az adózó jogai, az adóhatósággal való kapcsolattartás egyszerűsítése és gyorsabbá tétele, valamint az adminisztrációs terhek csökkentése. „A géppuskásokat mesterlövészek váltják fel” – mondta arra vonatkozóan, hogy célzottan ellenőrzik az adócsalókat, oda csoportosítják az adóhatósági erőket, ahol csalnak.

Tállai átlagosnak nevezte a feketegazdaság GDP-hez viszonyított arányát: az EU-átlag 18 százalék, a nyugat-európai országoké 17, Magyarországon pedig 21,8 százalék. 20 százalék alá csökkent a be nem vallott áfa, ez 200 milliárd forint körüli összeget tesz ki – magyarázta. Az online pénztárgépek bevezetése 200 milliárd forint többlet áfabevételt eredményezett a bevezetés évében, 2014-ben.

A gazdaság további fehérítését célozza, hogy az építőanyagok és a sertéshús áfájának 5 százalékra csökkentését a baromfihús, az éttermi szolgáltatások és a tej áfacsökkentése követi. Az államtitkár kitért arra is, hogy a készpénzes fizetés a feketegazdaság melegágya, így a jövő évi költségvetésben 2,7 milliárdot különítenek el a bankkártyás terminálok bővítésére.

Az idén további 30 ezerrel nő az online pénztárgépek száma, de a tárca tervezi a 33 ezer italautomata bekötését is az adóhivatalhoz. Vagyis, ha valaki kétszáz forintot bedob az automatába, azt az adóhatóság látni fogja – szemléltette a tervezett intézkedést Tállai. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik