Belföld

Iszonyú büntetéseket kaphat az államtól a Google a reklámadó miatt

Orbitális büntetések jöhetnek a reklámadó miatt, írja a hvg.hu. A parlament elé terjesztett törvényjavaslat szerint, ha a reklámadó alanya, akiket nem vettek itthon nyilvántartásba – mint a Google és hasonló cégek – nem jelentkezik be az első reklámközzétételt követő tizenötödik napon, akkor 500 ezer forint mulasztási bírsággal sújtható. De ez még csak a kezdet, ha ezt később se teszi meg, úgy fél milliós mulasztási bírsággal sújtják. Ha ezek után sem érkezik a pénz, az összeg már 10 millió forintra rúg. Ez odáig megy, hogy minden újabb bejelentkezésre történő felhívással az előző összeg háromszorosát kell befizetni.

Ez azt jelenti, hogy fél év után már az összes kivetett bírság eléri a törvénytervezet által javasolt 1 milliárd forintos plafont.

Hasonlóan drága lesz, ha a reklám közzétevője a nyilatkozattételi kötelezettségét nem teljesíti. Ilyenkor a megrendelő őt az adóhatóságnál bejelenti, az adóhatóság pedig felhívja a nyilatkozattételre. Ezt nyolc napon belül meg kell tenni, különben jön az újabb fél milliós mulasztási bírság. A folyamat itt is ugyanaz, a végén itt is az előző összeg háromszorosát kellene befizetni. Ez a bírság már nemcsak a külföldieket érinti, hanem a bejelentkezett reklámközzétevőket is, ha nem adnak nyilatkozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik