Belföld

Gazdasági érdekek verik szét a magyar szakközepeket

Egy jól működő oktatási szférát vernek szét a szakközépiskolák átalakításával. Aki itt fog tanulni, annak bitang nehéz lesz a továbbtanulás, mivel se kémiát, se földrajzot nem fognak neki oktatni.

Miközben megy az ígérgetés, hogy a kormány meghallgatja a tiltakozó pedagógusokat és diákokat, újabb szférát ver szét. Az Iparkamara és az NGM keze alá kerülő iskolákban szinte betiltják majd a természettudományos tárgyakat, alig lesz kémia, fizika, biológia, földrajz, ráadásul a 14 évesen választott szakmába beleragadnak a diákok – írja az Index.

Akik tehát szakközepesek lesznek szeptembertől, azoknak alig lesz esélyük a felsőoktatásra, mivel nem tanulnak majd bizonyos tárgyakat. Jó példa az egészségügyi szakközepesek helyzete, akik nem tanulnak majd fizikát, ami viszont kell az orvosi egyetemekre.

Jönnek a szakgimik

Májusban szeretnék elfogadni a tervezetet, aminek értelmében a szakközépiskolákból szakgimnáziumok lesznek. Növelik a szakmai órák számát és 600-zal csökkentik négy év alatt a közismereti órákét. Ez azért lesz rossz, mert a PISA-felmérésekben már most az országlista végén kullogunk a természettudományos tárgyakból.

A megszólaltatott szakértők szerint elfogadhatatlan a változtatás, ami miatt sok természettudományos egyetemi szakra alig lesz igény. Tiltakoznak most a fizika-, kémia- és földrajztanárok is, ez utóbbiak közül sokaknak veszhet el a munkájuk.

Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Narancsnak azt mondta, az NGM dolgozza ki a javaslatot, ő azt mondaná, egy összefoglaló tudományos tárgy azért maradjon meg. Az Oktatási Kerekasztal szerinte tárgyalni fog még erről, de a tervezetben nincs szó ilyesmiről.

Egyeztetés? Bruhaha!

Az átalakítás szokás szerint kaotikusan és egyeztetések nélkül zajlik. Az érintett iskolák nemrég kapták meg az NGM felügyele Szakképzési Centrumból az ukázt, hogy nem kell annyi természettudományos tankönyvet rendelni. Eközben a szakmai tárgyaknak nincs kerettantervük, és a szülők úgy íratták be a gyerekeiket az iskolákba, hogy nem is arra a képzésre jelentkeztek, amire menni fognak.

Szened György, a Szakképzési Kollégium vezetője azt kérte az Emmi-től, ne vezessék be az új tervet, amivel kizárnák a gyerekeket a nemzeti minimumból. Pedig a szakközépiskolák nagyon jól működtek eddig, kiemelkedtek a sivár magyar közoktatásból. Szakmát adtak a gyereknek, miközben meghagyták a továbbtanulás lehetőségét és ezzel a társadalmi mobilitás ígéretét. Ráadásul más szakmát se tud egyszerűen tanulni valaki – magyarán váltani -, ha egyszer egy oda kellő tárgyat nem is tanult az iskolában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik