Belföld

Elcsalta a kampánypénzt egy kecskeméti férfi

Képviselőjelöltet kerestek egy kamupártnak, majd elkérték a kincstári kártyáját.

Költségvetési csalás miatt emeltek vádat egy 48 éves kecskeméti férfi ellen, aki az ügyészség szerint csaknem egymillió forint kárt okozott a 2014-es választások idején, egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyájával visszaélve.

A férfival egy kis párt elnöke kötött megbízási szerződést országgyűlési képviselőjelöltjük kiválasztására és a támogató aláírások gyűjtésére. A férfi hirdetés útján kapcsolatba lépett egy Veszprém megyei nővel, akit megbízott az aláírásgyűjtéssel.

A nő felkérte egy ismerősét, hogy jelöltként induljon. Neki a vádlott azt mondta: miután megkapja a kincstári kártyát, át kell adnia, nehogy a pénzt a kampánytól eltérő célra fordítsa. Ez így is történt, miután a jelölt megszerezte a szükséges 500 érvényes támogatói aláírást.

A kecskeméti férfi a kártyáról 700 ezer forintot elutalt, a többi pénzt éttermekben, áruházakban, benzinkutakon költötte el. A jelöltként induló nő próbálta elkérni a pénz felhasználását igazoló számlákat, de a férfit már nem tudta elérni.

A Magyar Államkincstár a képviselőjelöltként induló nőt a jogosulatlanul felhasznált támogatás kétszeresének visszafizetésére kötelezte, és vádlottként neki is felelnie kell költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik