Belföld

Együtt: szükség van új kórházra Budapesten

Az Együtt szükségesnek tartja az új budapesti kórház létrehozását, felhívja a Fideszt és a kormányt, hogy tisztázza ezzel kapcsolatos álláspontját. Pataki Márton, az Együtt elnökségi tagja szerint a héten egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok születtek arról, hogy lesz-e új kórház, ezért itt az ideje, hogy a kormány és a fideszes politikusok tisztán kezdjenek beszélni erről a témáról.

Az Együtt azt látja, hogy a Fidesz és a kormány ellép ettől a projekttől, aminek Pataki Márton szerint két oka lehet: vagy nem mernek dönteni a vetélkedő kerületi polgármesterek között, vagy rájöttek, hogy a saját “drága mániáik”, a Várba költözés, a Liget-projekt, a stadionépítések, és az olimpiai pályázat mellett erre már nem jutna elegendő pénz.

Még idén hozzáfognának az előkészítéshez

Az Együtt szerint ugyanakkor konszolidálni kell a földrajzilag túlságosan széttagolt fővárosi kórházi ellátórendszert, és ennek részeként szükség van egy modern, közlekedési szempontból jó helyen lévő új kórházra. Még idén el lehetne végezni a szakmai előkészítést és jövőre megkezdődhetne a tényleges kivitelezés, az Együtt ezért azt javasolja majd a költségvetési vitájában, hogy 4 milliárd forint helyett 45 milliárd forintot fordítsanak erre a célra 2017-ben – mondta Pataki Márton.

Komáromi Zoltán, az Együtt elnökségi tagja szintén egy új kórház felépítése mellett érvelt, szemben egy régi kórház felújításával. Közölte: felhívják a Fidesz “lobbistáinak” figyelmét, hogy hagyják abba az ötletelést, és hívjanak össze szakmapolitikai konferenciát az ügyben. Az új szuperkórház szükségességéről és a fővárosi ellátás átalakításáról nemrégiben szakértőket kérdeztünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik