Belföld

Nem James Bondokat keres a magyar titkosszolgálat

A munka oroszlánrésze az irodában zajlik, de a jelentkezők 87 százaléka lemorzsolódik.

Száz jelentkezőből tizenhárman alkalmasak arra, hogy felvegyék őket az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz – közölte a Belügyminisztérium a Magyar Időkkel. A titkosszolgálat folyamatosan várja az életrajzokat, zászlósnak már érettségivel is el lehet menni, de tucatnyi feltételnek kell megfelelni.

Az Információs Hivatal volt műveleti igazgatója, Földi László elmondta: régebben kutató tisztek keresték az utánpótlást, nem adtak fel nyilvános hirdetést. A kiképzés végén dőlt el, hogy az illető műveleti tisztnek vagy elemzőnek alkalmasabb-e. Hangsúlyozta: a filmekben csak James Bond-féle akcióhősöket látunk, de a munka jelentős része valójában adatok beszerzéséből és értékeléséből, irodai tevékenységből áll.

Ez egy abszolút bizalomra épülő rendszer, a senki által nem ismert önkéntes mindig fokozott kockázatot jelent – mondta Földi, hozzátéve: ezért fontos a szigorú átvilágítás és az, hogy legyen valaki, aki kezeskedik a jelentkezőért. Így sem lehet teljes biztonsággal kiszűrni, hogy valaki nem az ellenérdekű fél embere, példaként említette a szovjetekhez átállt brit titkos ügynököt, Kim Philbyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik